Op de dag dat Jannie Oskam haar boek ‘Zo gaan we het doen’ publiceert, schrijft minister Edith Schippers (VWS) dat samen beslissen de standaard is. ‘De tijd dat mensen klakkeloos het advies van hun dokter opvolgden, ligt achter ons.’
Elke patiënt moet kunnen meebeslissen over zijn behandeling, op voet van gelijkwaardigheid. Dat is de ambitie van Edith Schippers. Het blijkt dat de patiënt dan niet alleen meer tevreden is maar bovendien ook medisch gezien verstandiger keuzes maakt en zich beter houdt aan de gekozen behandelstrategie. ‘Mensen willen betrouwbare, begrijpelijke informatie over hun aandoening en ze willen die informatie makkelijk kunnen vinden. Zij willen weten welk ziekenhuis goede resultaten haalt. Zij willen weten welke arts de meeste ervaring heeft en welke opties er zijn als het gaat om de behandeling, in hun persoonlijke situatie,´ aldus Schippers.
Informatie over behandelopties
De afgelopen jaren is een begin gemaakt om de positie van de patiënt te verbeteren en er is ook al aantoonbaar veel verbeterd volgens de bewindsvrouw. Maar te vaak nog hebben patiënten te weinig informatie over behandelopties en over de kwaliteit van leven die zij in hun persoonlijke situatie te winnen hebben. Schippers spreekt haar waardering uit voor alle partijen in de zorg die zich momenteel bijzonder hard inzetten om samen beslissen de standaard te maken.
VWS pakt regie
Er gebeurt echter zo veel op terreinen die zo nieuw zijn, dat de sector naast financiële steun, ook organisatorisch ondersteuning nodig heeft. Daarom pakt VWS de regie: samen beslissen in de spreekkamer is de standaard, ook na het jaar van de transparantie moet het proces zo robuust zijn dat het vanzelfsprekend doorloopt. Naast het oprichten van een netwerk met verschillende deskundigheid, zal Schippers een programma starten waarbinnen kan worden geëxperimenteerd, in een regelvrije ruimte.
Jaar van Transparantie
Schippers heeft in maart het Jaar van de Transparantie uitgeroepen. In dit jaar worden 30 aandoeningen transparant. Hierbij horen tientallen acties die erop gericht zijn de informatiepositie van de patiënt te verbeteren. Zo zijn onder andere de website www.kiesbeter.nl en www.zorgkaartnederland.nl uitgebreid en voorzien van nieuwe informatie. Ook is er sinds augustus een Infolijn KiesBeter beschikbaar via 020 – 797 8985 Hier kunnen mensen terecht met vragen over de kwaliteit van zorgaanbieders. Op de websites van verzekeraars is vanaf dit jaar te vinden welke zorgaanbieders zij gecontracteerd hebben.
Zo gaan we het doen!
Dan naar het boek dat op 29 oktober verscheen. In 2013 bleek Jannie Oskam borstkanker te hebben, iets wat bij het bevolkingsonderzoek niet was opgemerkt. Dertig jaar lang had ze gewerkt in de zorg, de laatste tien jaar als consultant. Nu stond ze aan de andere kant: van adviseur was ze patiënt geworden. De behandelend oncoloog zei na de diagnose: zo gaan we het doen en liet haar aanvankelijk geen keus. Nog tijdens haar behandeling besloot ze een boek te schrijven: ze noteerde haar eigen ervaringen en die van andere vrouwen in dezelfde situatie. Bovendien interviewde ze een aantal zorgverleners: vooraanstaande oncologen en chirurgen, maar ook gespecialiseerde verpleegkundigen en psychotherapeuten.
Shared dicision making
Zo gaan we het doen! is het openhartige en indringende verslag van een vrouw die opeens uit haar veilige wereld en haar succesvolle loopbaan tuimelt en haar weg moet zoeken in een onzekere wereld vol onderzoeken en behandelingen en daarna moet vechten om weer op de been te komen. Ze gelooft in de nieuwe aanpak van ‘shared decision making’ (samen beslissen). Dit vergt van zieken wel een forse inzet: er moet informatie worden gezocht en begrepen, er moet meegedacht worden over belangrijke beslissingen, juist op het moment dat kracht en concentratie afnemen. Het voorwoord is geschreven door prof. dr. Job Kievit, chirurg/hoogleraar kwaliteit van zorg, Leids Universitair Medisch Centrum.
Zo gaan we het doen! Samen beslissen bij borstkanker van Jannie Oskam is verschenen bij Uitgeverij Lias; ISBN 978 90 8803 073 4.