Runningtherapie in de eerstelijns GGZ

Runningtherapie in de eerstelijns GGZ

Datum: 28 april 2016

runninghterapie_miriam_elsbeth_zorgenz“Noem het een coachingtraject waarbij hardlopen therapeutisch wordt ingezet bij psychische klachten. In groepjes van drie tot zes mensen bouwen we stap voor stap het meer bewegen op. De deelnemers zijn na drie maanden runningtherapie in staat om zelfstandig een half uur hard te lopen, terwijl hun klachten zijn afgenomen. Dat is een prachtige ervaring.”

Miriam Hockx en Elsbeth Littink geven deze Runningtherapie in Alphen aan den Rijn en omstreken. Bij voorkeur na een verwijzing door een huisarts, psycholoog of een POH-GGZ, die hun patiënten met psychische aandoeningen letterlijk en figuurlijk in beweging willen krijgen. “Doorverwijzen naar een regulier hardloopgroepje dat ligt niet voor de hand. Bewegen oké, maar een patiënt die somber, angstig, lusteloos, vermoeid, paniekerig of gestrest is, zal niet gedijen in een groepje waar de sportprestatie voorop staat. Dat is anders bij Runningtherapie,” leggen Miriam en Elsbeth uit. “Daar wordt het bewegen therapeutisch ingezet. Centraal staat het buiten zijn, ontspanning en vitale geest en lichaam. Geen PR’s, vastgestelde afstanden of wedstrijden.”

Stepped- and blended care
“Het gaat om een wekelijkse dosis van 3 x 30 minuten inspanning, waarbij alles wordt geregistreerd in een online logboek. Het is een middel dat slechts af en toe wat spierpijn als bijwerking heeft en kan plaatsvinden vóór of naast medicamenteuze en psychologische behandeling (stepped-/blended care).” Miriam en Elsbeth zijn opgeleid door de landelijke Stichting Runningtherapie en beheren een gecertificeerde locatie om via deze methodiek de lichamelijke en psychische conditie van mensen te verbeteren. “De therapie richt zich op mensen met depressie, burn-out, angst- en paniekaanvallen, stress, slechte lichamelijke conditie door overgewicht, lusteloosheid, slapeloosheid en onbehagen.”

Ervaring met hardlopen is niet nodig
Waar sommige mensen geactiveerd moeten worden blijkt het soms nodig mensen te remmen. “Iemand die een burn-out heeft opgelopen, vertrekt bij ons vaak weer als een speer. Die moet je leren om op zijn omgeving te gaan letten, te voelen waar grenzen liggen en leren genieten van eenvoudigweg het buiten zijn. Het is een therapievorm in kleine groepjes waarbij iedere patiënt op zijn eigen manier met zijn lichaam bezig is. Ervaring met hardlopen is daarbij helemaal niet nodig. Praten doen we uiteraard onderweg, maar niet met een therapeutisch doel, wij zijn geen psychologen en houden ons graag bij onze leest.”

Goed contact met verwijzers
“Wij begeleiden deze mensen en zien door het lopen de resultaten. Het wordt rustiger in het hoofd, mensen ervaren een voldaan gevoel, men gaat beter slapen, somberte en angst nemen af, terwijl men actiever wordt en de conditie verbetert. ”Miriam Hockx en Elsbeth Littink werken nauw samen met de eerste lijn. “Begin april hebben we huisartsen, POH’s-GGZ, psychologen en psychosomatisch werkende fysiotherapeuten in de gemeente Alphen aan den Rijn uitgenodigd op de atletiekvereniging voor een clinic. Het was een erg leuke en zinvolle middag. Wij hechten veel waarde aan een goed contact met verwijzers en koppelen de resultaten terug. Bij de intake en de evaluaties wordt gewerkt met gestandaardiseerde vragenlijsten en meetinstrumenten zodat de samen met de cliënt af te spreken doelen, SMART geformuleerd worden.”

Zelfde effect als antidepressiva
Je kunt als trainer en cliënt ervaren dat Runningtherapie werkt, maar is dat ook wetenschappelijk te onderbouwen? Op de website van Runningtherapie-Alphen aan den Rijn wordt hiervoor verwezen naar een studie van Bongers en Dijkerman van de Radboud Universiteit uit 2013. Brenda Penninx, hoogleraar in de psychiatrische epidemiologie aan het VUmc schrijft recent op GGZ-nieuws.nl: “Van Runningtherapie weten we nu dat het hetzelfde effect heeft als antidepressiva, maar beter voor het lichaam is omdat er geen sprake is van bijwerkingen.” Verder onderzoek wordt op dit moment gedaan middels de MOTAR-studie. Onderzoek naar de werkzaamheid van Runningtherapie bij burn-out loopt nog, maar de ervaringen van Miriam Hockx en Elsbeth Littink zijn positief. “Mensen leren zichzelf niet voorbij te hollen en leren tijd te maken voor hun eigen welzijn.”

Kom bij de nieuwe club
De twee therapeuten hebben de situatie in Alphen aan den Rijn in kaart gebracht.
– 56% van de Alphenaren is minder lichamelijk actief dan gezond is voor een mens;
– 42% van de Alphenaren kampt met overgewicht;
– 35% van de Alphenaren heeft een verhoogd risico op een depressie of angststoornis;
– 30% van de Alphenaren heeft lichamelijke klachten waarvoor niet direct een oorzaak kan worden gevonden;
– 14% van de Alphenaren heeft een burn-out.
“Dan zeggen wij: zorg dat je van die club afscheid neemt en kom in beweging. Wij bieden een beweegvorm op therapeutische grondslag aan: een nieuwe club om de klachten gestructureerd aan te pakken.”

Meer weten? Stuur een mail naar info@runningtherapie-alphenaandenrijn.nl of bel 06 16 776314.
Voor andere locaties in Nederland, zie www.runningtherapie.nl.

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *