Ruimte voor pilots én integrale bekostiging

Ruimte voor pilots én integrale bekostiging

Datum: 23 juni 2016

baby-geboortezorg-zorgenzIn het Algemeen Overleg Geboortezorg van 23 juni is het voornemen van minister Edith Schippers om integrale bekostiging mogelijk te maken, bevestigd. Het is een extra kans voor regio’s waar de samenwerking tussen de zorgprofessionals goed verloopt, om de beste zorg voor moeder en kind zinnig en zuinig in te richten.

De minister sprak voor een volle en soms verhitte tribune in de Tweede Kamer over een tiental regio’s die haar uitdrukkelijk hadden gevraagd om te mogen starten met integrale bekostiging. Deze voorlopers maken gebruik van een door VWS beschikbaar gesteld ondersteuningsteam en een bijbehorend plan om de zorg voor moeder en kind optimaal in te richten. Zo’n Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) wil Schippers nu al de kans geven de bekostiging van de integrale geboortezorg in te richten, zonder te hoeven wachten op de resultaten van de pilots, zoals eerder was afgesproken. Er wordt geen datum voor de invoering genoemd om de teams optimaal de ruimte te bieden. De minister wil de bekostiging niet in een ‘malletje’ gieten, maar de tijd en de ruimte bieden aan professionals om zelf de samenwerking en de financiering in te richten. Met haar voorstel voor een vrije keuze voor integrale bekostiging, beoogt ze bovendien de toegenomen polarisatie in de sector van tafel te krijgen.

Overleg met zorgverzekeraars
Het uitgangspunt bij integrale geboortezorg mag niet uit het oog verloren worden: dat ruimte moet worden geboden aan laagdrempelige zorg in de buurt, waarbij substitutie van zorg een inzet is en de keuzevrijheid van de zwangere vrouw blijft gehandhaafd. Voor een nadere invulling komt de Zorgstandaard begin juli beschikbaar. De minister stelt voorts een monitor in die de ontwikkelingen bij de VSV’s moet volgen, terwijl een NZa-monitor naar de tarieven van start gaat. Om de angst weg te nemen dat zorgverzekeraars voor integrale bekostiging de samenwerkingsverbanden in een richting gaan sturen, voert Edith Schippers met hen overleg en legt dit in een brief aan de Tweede Kamer voor het zomerreces vast. Daarin komt dan ook een reactie op het probleem bij Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA) met de opstelling van de zorgverzekeraars. Voorts zal deze zomer het Zorginstituut Nederland een advies uitbrengen over de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. Nog voor de begrotingsbehandeling 2017 geeft Schippers hierop een reactie.

(Foto: Tomsickova Tatyana)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *