Rol preventie in de gemeentepolis

Rol preventie in de gemeentepolis

Datum: 31 maart 2017

martin_van_rijn_zorgenzDe gemeentepolis is een mooi vehikel om de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars ten behoeve van een kwetsbare groep uit onze samenleving te intensiveren. Dit schrijft staatssecretaris Martin van Rijn waarin hij de Tweede Kamer informeert over de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars.

In deze brief over dit onderwerp gaat hij ook in op het onderzoek van BS&F over de rol van preventie in de gemeentepolis.

Preventie voor risicogroepen
Van Rijn concludeert dat het steeds beter gaat met de samenwerking tussen gemeenten en verzekeraars op het terrein van preventie voor risicogroepen. Er vindt steeds meer bundeling van ontwikkel- en opschaalkracht plaats. Met de subsidieregeling voor preventiecoalities ondersteunt VWS dit proces. Hij is zeer ingenomen met de inzet van een gemeentepolis voor kwetsbare groepen en stelt dat dit nog beter kan worden benut voor preventieve interventies.

Goede voorbeelden
Het opschalen van goede voorbeelden vraagt de komende tijd aandacht van zowel gemeenten als van zorgverzekeraars. Beide partijen hebben lef nodig om afspraken te maken over het volgen van goedwerkende initiatieven. Het delen van goede voorbeelden is een belangrijke manier om samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars te stimuleren. Van Rijn wijst in zijn brief op het belang van gezamenlijke afspraken voor de voortgang van preventie voor risicogroepen. Daarbij kan ook de subsidieregeling preventiecoalities worden ingezet, die dit jaar is ingesteld.

Onderzoek
BS&F heeft op verzoek van VWS gekeken naar de rol preventie in de gemeentepolis. Het merendeel van de gemeenten zet de gemeentepolis in om mensen met een chronische ziekte of een handicap en een laag inkomen te compenseren voor hun meerkosten voor zorg en ondersteuning. Daarnaast vervult de polis een steeds grotere rol bij het tegengaan van schulden en bij het re-integreren van mensen op de arbeidsmarkt.

Laag inkomen en hoge zorgkosten
Gemeenten sluiten een gemeentepolis af met een zorgverzekeraar naar eigen keuze. Ze bepalen ook zelf wat ze willen verzekeren en de gehanteerde inkomensgrens. Dat heeft geleid tot zo’n 200 combinaties van gemeentepolissen. Hoe aantrekkelijker de gemeenten hun polis maken en hoe meer zij hem onder de aandacht brengen van de doelgroep, hoe groter het bereik.

Vormen van coalities
De gemeentepolis is een belangrijke voorziening voor mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten. Daarmee is het een geschikt instrument voor het vormen van coalities rond deze groep. Zorgverzekeraars gaan verschillend ommet preventie en de rol van de gemeentepolis daarbij, zij eggen verschillende accenten. Gemeenten moeten daarmee rekening houden. Zij kunnen eerst discussie voeren over wat zij belangrijk vinden en dan op zoek gaan naar de zorgverzekeraar die het beste bij hun wensen past. Gemeenten kijken daarbij uiteraard niet alleen naar preventie, maar bijvoorbeeld ook naar de inzet op het voorkomen van schulden en het prijsbeleid. Om tot een goede polis te komen is samenwerking tussen werk/inkomen en zorg/preventie noodzakelijk.

Lokale diversiteit
Het onderzoek maakt duidelijk zien dat de betekenis van de gemeentepolis verder gaat dan de polisvoorwaarden: het vormt de basis voor samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraar. Dit kan leiden tot een gezamenlijke inzet in het sociale domein, zoals cofinanciering en co-organisatie bij schuldenaanpak, re-integratie en preventie. De onderzoekers benadrukken bovenal het belang van lokale diversiteit. Het is essentieel dat zorgverzekeraars en gemeenten hun eigen weg vinden.

Zie verder de brief van staatssecretaris Van Rijn en het rapport Preventie en Gemeentepolis.

(Foto: VWS)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *