Het Roer Moet Om: Politici, maak duidelijke keuzen!

Het Roer Moet Om: Politici, maak duidelijke keuzen!

Datum: 18 januari 2017

koers_zorgenzHet actiecomité Het Roer Moet Om laat in de verkiezingstijd weer van zich horen. Het doet een dringend beroep op de politieke leiders om zich uit te spreken over concrete keuzen in de zorg. Onder het motto: Samen dapper voor de zorg.

De oproep wordt ondersteund door twintig invloedrijke huisartsen, wetenschappers en bestuursvoorzitters. Op Het Roer Moet Om staat te lezen wie dat zijn en om welke vier keuzen het gaat. Opvallend is de radicale aanpak van het roken die het comité voor ogen heeft.
-1- Kies voor 100% solidariteit in de zorg.
Gezondheidszorg moet een publieke basisvoorziening zijn, voor iedereen toegankelijk en niet commercieel. Maak als politieke partij duidelijk wat zorg de burger maximaal mag kosten, een modaal gezin betaalt nu al een kwart van zijn inkomen aan zorgpremies. Toon moed en geef concreet aan wat wel en wat niet uit de publieke middelen betaald kan worden.
-2- Kies voor optimale zorg en vertrouwen.
De huidige incidentenpolitiek en drang tot controle verhouden zich niet met het uitstralen van vertrouwen in de professional. Als alles ter discussie wordt gesteld wordt samenwerken onmogelijk gemaakt. Verbinding zoeken is een mooiere uitdaging dan verschillen uitvergroten. Een niet aflatende stroom van inspecties wisselt zich af met het aanleveren van afgevinkte lijstjes. Stop het georganiseerde wantrouwen en de doorgeschoten controlebehoefte van de bureaucratie, schrijven de dokters.

Haal de verkeerde prikkels uit het systeem
De huidige productiegerichte financiering geeft verkeerde prikkels aan de zorgverleners. De eindeloze afvinklijstjes en een niet aflatende stroom van inspecties kenmerken het politieke wantrouwen en leiden tot defensieve geneeskunde en doorgeschoten protocollering. Met als schadelijk gevolg voor de patiënt overdiagnostiek, overbehandeling en onzinnige zorg. Haal deze prikkels uit het systeem en laat de zorgverlener doen wat hij het beste kan, zijn vak uitoefenen. Investeer in professionaliteit en opleiding, in plaats van meer controle en betutteling.
-3- Toon lef en kom in actie.
Zorgen voor een bevolking die nauwelijks rookt, is momenteel veruit de belangrijkste preventieve maatregel die bijdraagt aan de gezondheid van de burgers. Zo lang de politiek geen drastische maatregelen durft te nemen om deze verslaving te voorkomen, sterven er jaarlijks 20.000 mensen in Nederland ten gevolge van roken. En moet elk ander preventieplan als futiel worden beschouwd. Is uw partij bereid de prijzen van sigaretten te verhogen, het aantal verkooppunten drastisch te minderen en roken uit het publieke domein te verdrijven?
-4- Herstel de weeffouten van het systeem.
U bent de enige met de macht om een eenduidige structuur voor de zorg neer te zetten. Met het beschikbare budget moet u keuzes maken voor een deltaplan voor de zorg. Onderwerpen als de ICT-versnippering en daarmee samenhangende communicatieproblemen, de overcapaciteit in ziekenhuisvastgoed, de schaarste van goedkope medicatie en de exorbitante prijzen van nieuwe geneesmiddelen schreeuwen om politieke oplossingen, aldus de dappere dokters in hun manifest. De eisen van deze tijd vragen hierom. Schep het kader voor innovatieve ontwikkelingen.

Repareer de uitvoering van de zorgwetten
Het politieke succes van de transitie van zorg naar de gemeentes wordt niet gedeeld door de professionals. In alle geledingen van de zorg wordt last ondervonden van haperende wetgeving. ZVW, WMO en WLZ sluiten niet op elkaar aan en indicatiestelling van CIZ is niet transparant, stellen de initiatiefnemers.  Repareer de uitvoering van de zorgwetten ZVW, WMO en WLZ.
Tachtig procent van de totale zorg is uitstekend verzekerbaar en uitvoerbaar in langlopende contractering op landelijk niveau. Het scheelt zinloze contracterings-trajecten, geeft minder administratieve rompslomp en biedt een basis voor efficiënte regionale samenwerking zonder belemmerende financiële schotten. De regelgeving van ACM voldoet niet om dit doel te bereiken. Realiseer de regionale samenwerking en meerjarige contracten.

Laat de zorginhoud aan de professionals, bouwt u aan de structuur
Samengevat doet het actiecomité de volgende oproep in een tienpuntenplan:

-1- Stop het georganiseerde wantrouwen en de doorgeschoten controle van de bureaucratie voor patiënten en zorgverleners

-2- Geef concreet aan wat wel en wat niet uit de publieke middelen betaald kan worden

-3- Investeer in professionaliteit en opleiding in plaats van meer controle en betutteling

-4- Verlaat het dogma van ‘eigen-regie’ als excuus voor het onvoldoende leveren van zorg aan kwetsbaren

-5- Laat de zorginhoud – binnen vastgestelde kaders – aan de professionals, bouwt u aan de structuur

-6- Repareer de uitvoering van de zorgwetten ZVW, WMO en WLZ

-7- Realiseer de regionale samenwerking en meerjarige contracten

-8- Zorg voor een structureel debat over gezondheid en zorg met de hele samenleving

-9- Gezondheidskennis en bewegen moet structureel ingebed worden op scholen, richt de publieke ruimte gezond in

-10- Verhoog de prijzen van sigaretten, verminder het aantal verkooppunten drastisch en verdrijf roken uit het publieke domein

Zaterdag 21 januari 2017 wordt er in Carré een nationaal debat georganiseerd over deze onderwerpen.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *