Roep om terugkeer van verzorgingshuizen
Datum: 9 december 2019Gemiddeld zijn huisartsen drie uur per week kwijt aan het doorverwijzen van kwetsbare patiënten, blijkt uit een peiling van huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om. Huisarts en bestuurslid van Huisartsenzorg Drenthe Lamiek Westerhof bevestigt dit. Regelmatig is zij uren bezig met het zoeken naar plekken voor patiënten die niet meer thuis kunnen wonen. Een taak die volgens Westerhof niet bij een huisarts hoort te liggen en die bovendien voor een hoge werkdruk zorgt. En daarom moet de Tweede Kamer volgens haar nu ingrijpen.
Hogere werkdruk
Westerhof wijst op het gegeven dat de huisartsen er de afgelopen jaren sowieso al veel taken bij hebben gekregen. Vanwege de verschuiving van de zorg vanuit de ggz en ziekenhuizen naar huis en de zwaardere zorgvraag. “Het zoeken van plekken voor patiënten die niet meer thuis kunnen wonen, zorgt bij de huisartsen voor een nog hogere werkdruk”, stelt ze terecht vast.
Afgelopen zomer stuurde de actiegroep Het Roer moet Om al een pamflet naar de minister. Maar dit heeft tot nu toe tot niets geleid. Zoals overal in het land is het ook in Drenthe een groot probleem om voor een oudere een plek te vinden in een verzorgingshuis. Huisartsen worden regelmatig geconfronteerd met patiënten die alleen thuis wonen, vaak met uitgebreide medische problemen. Zij kunnen zich niet meer alleen redden, maar kunnen ook niet naar een verzorgingshuis. Daarbij zijn er ook wachtlijsten bij de ggz. Dat alles doet een steeds groter beroep op de mantelzorg, maar die kan het ook lang niet altijd opvangen.
De Drentse huisartsen hebben de afgelopen periode samen met ambulancezorg en ziekenhuizen diverse acties ondernomen om de knelpunten op te lossen. Zo is er een beveiligde app gelanceerd, waarmee ze direct kunnen overleggen met wijkverpleegkundigen en bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde. Daarnaast is er een coördinatiepunt opgezet. Dat heeft de kern van het probleem echter niet opgelost.