Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten van SEH thuis

Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten van SEH thuis

Datum: 15 maart 2018

Het komt steeds vaker voor dat kwetsbare patiënten op de Spoedeisende Hulp wel naar huis mogen, maar niet zelfstandig naar huis kunnen. Daarom hebben het Rode kruis, drie Rotterdamse ziekenhuizen en Laurens samen een nieuwe voorziening in het leven geroepen. Het Rode Kruis brengt de kwetsbare patiënten vanaf de SEH naar huis en helpt hen thuis op weg. 

Het gaat om kwetsbare ouderen die fysiek niet in staat zijn om zelfstandig met het openbaar vervoer of een taxi te reizen en ze kunnen zich tijdelijk minder goed redden. Er is geen eigen netwerk dat deze zorg op zich kan nemen. De kwetsbare patiënten vragen zich af hoe zij thuis kunnen komen en als ze daar zijn, hoe ze zich er moeten redden.

Veilige woonsituatie
Het ziekenhuis meldt een dergelijke patiënt aan bij LaurensEntree. Dit aanmeldpunt schakelt vervolgens het Rode Kruis in. De vrijwilligers van het Rode Kruis dragen zorg voor het vervoer naar huis. Bij aankomst thuis helpen zij de patiënt binnen op weg. Ze kijken of de woonsituatie veilig is en of iemand zich thuis goed kan redden. Eventueel smeren de vrijwilligers van het Rode Kruis een boterham en controleren het huis op gevaarlijke situaties, zoals losliggende kleedjes en snoeren. De vrijwilligers zorgen voor de terugkoppeling naar Laurens en, indien nodig, ook voor een goede overdracht naar thuiszorg of mantelzorgers.

Deze aanpak ontlast de ziekenhuizen. Patiënten blijven nu soms langer dan noodzakelijk op de Spoedeisende Hulp liggen of worden per ambulance vervoerd zonder medische indicatie. Kwetsbare patiënten moeten soms uren wachten, voordat ze naar huis kunnen.

Samenwerking in de regio
Het Rode Kruis gaat deze samenwerking aan met drie Rotterdamse ziekenhuizen: het Maasstad Ziekenhuis, het IJsselland Ziekenhuis en het Franciscus Gasthuis & Vlietland, en met zorgorganisatie Laurens (voor Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT)). Zij verrichten de proef in samenwerking met het Traumacentrum Zuidwest Nederland en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen.

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *