Richtlijn ouderenmishandeling

Richtlijn ouderenmishandeling

Datum: 7 maart 2019

Het is een triest gegeven. Eén op de twintig thuiswonende 65-plussers heeft ooit te maken gehad met ouderenmishandeling. Dit blijft vaak onbekend, omdat het onderwerp nog steeds taboe is. Ouderenmishandeling kan alleen worden opgelost als huisartsen, ziekenhuizen, gemeenten, en alle andere betrokken zorgprofessionals samenwerken. Hulp daarbij biedt de onlangs verschenen richtlijn.

De richtlijn ‘vermoeden van ouderenmishandeling in het medisch-specialistisch zorgdomein’ helpt zorgverleners om alert te zijn, tijdig misstanden te signaleren en adequate maatregelen te nemen.Vroegtijdig signaleren van en handelen bij (een vermoeden van) ouderenmishandeling staat centraal. Ouderenmishandeling brengt veel verdriet met zich mee en kan leiden tot lichamelijke, psychische en materiële schade. Het is daarom belangrijk dat dit tijdig wordt gesignaleerd en maatregelen worden genomen.

Bijtijds herkennen en signaleren
De richtlijn bevat signalen en risicofactoren om verschillende vormen van ouderenmishandeling te herkennen. Het advies is om een signaleringsvraag over een (vermoeden van) ouderenmishandeling op te nemen in het medisch dossier, zodat alle betrokken professionals daarvan op de hoogte zijn.

Overbelaste mantelzorger
Tevens gaat de richtlijn in op de wet- en regelgeving die van toepassing is op ouderenmishandeling en afwegingsprincipes voor zorgvuldig handelen. De richtlijn bevat eveneens een mantelzorgverleningscheck in het geval van mantelzorg voor de oudere. Wat het gaat niet altijd om bewuste mishandeling; vaak is een mantelzorger overbelast. Deze check moet duidelijk maken of de mantelzorger nog wel voldoende in staat is om zijn/haar taken nog uit te voeren.

Vijf hoofdvormen
De vijf hoofdvormen van ouderenmishandeling betreffen lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, financieel misbruik, verwaarlozing en seksueel misbruik. Ondanks campagnes is er nog steeds relatieve onbekendheid met dit fenomeen bij zowel slachtoffers als hulpverleners.

Deze richtlijn is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *