Registratie wachttijden casemanagement dementie verplicht

Registratie wachttijden casemanagement dementie verplicht

Datum: 11 juni 2018

dementiezorg_zorgenzBelangenorganisaties geven al langer aan dat de wachttijden voor casemanagement dementie te lang zijn. Maar tot nu toe ontbreekt het inzicht waar deze zich voordoen, en wat de oorzaken daarvan zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat zorgaanbieders die casemanagement dementie aanbieden verplichten hun wachttijden door te geven. 

Per 1 december 2018 moeten aanbieders wachttijden bijhouden en rapporteren. Deze verplichte registratie komt voort uit een toezegging van de minister van VWS aan de Tweede Kamer. Het doel van het verplicht publiceren is de wachttijden voor casemanagement dementie transparant te maken voor patiënten waardoor vergelijking tussen de verschillende zorgaanbieders mogelijk wordt.

Binnen 6 weken zorg
In de officiële regeling wordt voorgeschreven dat een zorgaanbieder altijd bij de wachttijd- en wachtlijstinformatie op haar website de volgende tekst moet opnemen: “Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met ons, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 6 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder zorg krijgt. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).”

Dementienetwerken
In verschillende regio’s zijn dementienetwerken die het mogelijk maken om de wachttijden regionaal te registreren. Dat scheelt lokale zorgaanbieders administratieve handelingen, zo stelt de NZa in haar berichtgeving. Tegelijk biedt het zorgverzekeraars de mogelijkheid de inkoop van casemanagement per regio beter af te stemmen en de zorg die geleverd wordt optimaal te benutten.

Wachttijden monitoren
De registratie stelt de NZa in staat de wachttijden nauwgezet te monitoren. Daardoor kan beter beoordelen of mensen met dementie tijdig de juiste zorg krijgen en of verzekeraars voldoen aan hun zorgplicht, aldus de NZa.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *