Regionalisering van de eerste lijn: complex maar noodzakelijk

Regionalisering van de eerste lijn: complex maar noodzakelijk

Datum: 19 april 2018

Regionalisering in de eerste lijn staat volop in de belangstelling. De doorgroei van separate eerstelijnsorganisaties naar één aanspreekbare eenheid in de regio met één juridische entiteit is een ingewikkeld proces. Het thema van de bestuurdersdagen van het Jan van Es instituut was dit jaar daarom: ‘Regionalisering van de eerste lijn’.

Zo’n 60 deelnemers verdiepten zich in de vele vraagstukken van regionalisering. Welke eisen worden gesteld aan het leiderschap in een steeds groter en complexer speelveld? Met een balans tussen in control-zijn en trefzeker meebewegen? Hoe ontstaan gedeelde waarden tussen de zorgverleners en de organisatie? Hoe kun je de verbinding maken op het gemeenschappelijk en gebruik maken van de verschillen?

Uiteraard kwamen ook heel praktische zaken aan bod. Zoals de effecten van en ervaringen met verschillende bekostigingsvormen. De regionale governance. De verschillende juridische vormen en de voor- en nadelen daarvan. En uiteraard ook de waarde, rol, inbreng en positie van de patiënt in het veranderingsproces.

Best practice
Waar leidt regionalisering toe? Dat kwam duidelijk naar voren uit de situatie in  Engeland. Prof. Niels Peek, University of Manchester, vertelt over de ‘Devolution van Manchester’. Daar heeft de regionalie organisatie zelf beschikking over de zorgbudgetten en de wijze waarop wordt ingekocht. Inmiddels is er zelfs van een volgende stap, namelijk bundeling van zorggelden en welzijnsgelden in de regio.

Vier fasen
Zo ver is het in Nederland nog niet. Waar staan organisaties op dit moment wel, in welke van de vier fasen? 1. Een ad hoc netwerk; 2. een samenwerkende organisaties; 3. een regionale eerstelijnsorganisatie of 4. een accountable eerstelijnsorganisatie?

Vertegenwoordigers uit eenzelfde regio gingen aan de slag meteen  vragenlijst over de eigen organisatie en de gewenste richting. Daarbij gingen ze ook met elkaar in discussie over de mogelijkheden en kansen in de eigen regio. Over de noodzaak is iedereen het eens, maar over de manier waarop verschillen menigmaal de meningen. Opvallend dat in de diverse gesprekken steeds opnieuw werd benadrukt dat het moet beginnen bij de inhoud, om de machtsstrijd te voorkomen en zeker te zijn van de betrokkenheid van de professionals.

Reacties deelnemers
“Dat is ook de kracht van deze bijeenkomst”, stelt een deelnemer. “Het is zo goed om twee dagen aan de slag te gaan met partijen uit je eigen regio, buiten de stress van de dagelijkse beslommeringen. Dat brengt je echt verder.”

Een andere deelnemer vult hem aan: “Vanaf de eerste spreker tot de laatste sessie vond ik het een boeiende en zinvolle bijeenkomst. We zijn bezig met dezelfde zaken, je ziet parallellen, we worstelen met dezelfde knelpunten en problemen. Juist het programma van deze dagen biedt handvatten om met bezieling door te gaan.”

Nummer drie hoort het glimlachend aan en merkt op: “Wij zitten nu nog in een groeifase en ik heb het gevoel dat deze dagen leiden tot een groeispurt.” Hij pakt zijn tas en zegt in het voorbijgaan: “Ik ga nu geïnspireerd naar huis met borrelende ideeën voor een vervolg van ons proces.”

Voor wie geïnteresseerd is: de volgende bestuurdersdagen zijn op 11 en 12 april 2019. Hou deze data alvast vrij.

Status van uw eigen organisatie
Niet meegedaan aan de bestuurdersdagen, maar wel willen weten waar in welke fase van de regionale netwerkvorming uw eerstelijnsorganisatie staat? Dat kan. U kunt gratis de status van uw eigen organisatie meten. Meld u aan op www.jvei.nl en kijk in welke fase uw organisatie zich nu bevindt en waar u naar toe wilt.

Ondersteuning Jan van Es Insituut
Eén regionale eerstelijnsorganisatie is een nabij toekomstperspectief. Deze beweging is reeds in gang gezet. Komen tot één aanspreekpunt in de regio met een passende governance, optimale ict en intensieve samenwerking, dat zich inzet voor populatiegerichte eerstelijnszorg. Het Jan van Es Instituut kan u op diverse manieren ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor uw regio. Neem contact op via info@jvei.nl of tel. 036 7670360.

 

(Tekst en foto’s: Gerda van Beek)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *