Lijnloos bij Robuust: andere werkwijze in gezondheidszorg

Lijnloos bij Robuust: andere werkwijze in gezondheidszorg

Datum: 11 november 2015

bernadette_van_ling_zorgenz“Ik word enthousiast van de energie van de uitvoerende partijen binnen onze gezondheidsprogramma’s. Zij weten op korte termijn resultaten te boeken door een lijnloze samenwerking. Tegelijkertijd gaat het verschillende bestuurders niet snel genoeg. Begrijpelijk,” zegt directeur-bestuurder Bernadette van Ling van Robuust, “ook onze handen jeuken om met elkaar meer verbeterslagen in de gezondheidszorg te realiseren.”

“Maar veranderingen over domeinen heen vergen tijd, vertrouwen, elkaars taal leren spreken, nieuwe financieringsstructuren en vooral zorgvuldigheid.” Bernadette van Ling leidt sinds begin van dit jaar Robuust, een van de grotere zeventien regionale ondersteuningsstructuren (ROS’en) in Nederland. “Het is soms wat bevreemdend om nog steeds te praten over een nulde, eerste en tweede lijn en over versterking van alleen de eerste lijn. De transities en vraagstukken waar we nu in de gezondheidzorg voor staan, vragen een nieuwe aanpak, een nieuwe manier van denken: over de eigen organisatie, lijnen en domeinen heen.”

Met elkaar in plaats van over elkaar praten
Voordat ze bij Robuust directeur-bestuurder werd, werkte ze in een aantal ziekenhuizen. “Daar spraken we over de verbinding tussen de eerste en tweede lijn. Het mooie is dat we nu ook met elkaar praten in plaats van over elkaar. Er ontstaan netwerkorganisaties om samen de vraagstukken aan te pakken. Het is een ander speelveld geworden, waarin we elkaar moeten leren kennen en nieuwe spelregels moeten afspreken. De focus is gewijzigd richting populatiemanagement, triple aim, zelfmanagement, wijkgericht denken, substitutie en positieve gezondheid. Onze programmamanagers helpen partijen om deze samenwerking, samenhang en synergie in de eigen regio te realiseren.”

Behoefte aan organisatie die boven de partijen staat
Het werkgebied van Robuust beslaat Zuid-Nederland: 13.000 eerstelijns zorgverleners, 4,2 miljoen inwoners en 120 gemeenten. Omvangrijk dus. De organisatie moet het doen met een beperkt budget, sinds de zorgverzekeraars dat met zestig procent terug schroefden. Dat noopte tot het maken van strategische keuzen. “We hebben ervoor gekozen om onze aandacht te verleggen naar innovatie van de zorg en naar strategische vraagstukken. Individuele ondersteuning van zorgaanbieders is niet langer haalbaar. Daarnaast veranderde de vraag vanuit het veld. Er bleek duidelijk behoefte aan een organisatie die kennis heeft van programmamanagement, die boven de partijen staat en dus niet vanuit één professie of belangenorganisatie handelt.”

Keuze voor een programmatische aanpak
Van Ling: “We zijn de afgelopen anderhalf jaar gaan werken via regionale programma’s; acht proeftuinen in ons werkgebied. Drie proeftuinen zijn aangewezen door VWS en de overige hebben wij mede geïnitieerd. We praten niet meer over proeftuinen, maar over gezondheidsprogramma’s. Op onze website Lijnloos.nl staan deze acht programma’s: Anders Beter, GoedLeven, LOQS, MijnZorg, Regio Nijmegen op één lijn, Slimmer met Zorg, Ruwaard en Verbonden in Zorg. Het is een website waarop kennis en best practices worden gedeeld. Onze klanten zijn netwerkorganisaties: bijvoorbeeld zorginstellingen, huisartsengroepen en gemeenten die participeren in een programma. Het aantal programma’s ligt niet vast; wij zijn voortdurend op zoek naar innovatieve kansen en vraagstukken, samen met regionale partners.”
regiokaart_robuust_zorgenz

Delen van kennis zorg voor spin-off effect
Van Ling legt de nieuwe organisatiewerkwijze die per 1 januari aanstaande formeel wordt ingevoerd in het kort uit. “Elk programma kent een programmamanager en een programmateam, met daarin onder meer een kennismanager en een marketing- en communicatieadviseur. Zij zorgen ervoor dat de kennis goed verspreid wordt, waar andere partijen hun voordeel mee kunnen doen. Een spin-off effect.”

Afspraken maken wie wat doet
Zien we vooruitgang in de proeftuinen? “We zien al zeker effecten in de regio. Internisten en huisartsen hebben bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het voorschrijven van hetzelfde cholesterolmiddel. Voor patiënten hebben deze afspraken toegevoegde waarde en het scheelt in de kosten. Ook maken diverse professionals afspraken over wie wat doet in de zorg voor kwetsbare ouderen en rondom medicatieveiligheid.”

Professionals ervaren profijt van samenwerken
Van Ling weerspreekt dat de proeftuinen nog niet veel laten zien. “Ik weet dat soms het beeld uitgedragen wordt dat bestuurders nog weinig veranderingen zien in de zorg, mede omdat zij opgeslokt worden door de dagelijkse problematiek van bezuinigingen en transities. Hierdoor zou er relatief weinig tijd zijn voor het bedenken en initiëren van innovatieve ontwikkelingen, waar ze profijt van hebben op de wat langere termijn. Ik hoor en zie een heel ander beeld als ik praat met professionals binnen de programma’s. Zij zien de voordelen van het professioneel samenwerken, omdat ze er nu al profijt van hebben in hun dagelijks werk”, aldus Van Ling.

Corina de Feijter

(Foto: Robuust)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *