Preventie? Daar hebben we het te druk voor

Preventie? Daar hebben we het te druk voor

Datum: 13 december 2019

Ja, preventie is een kerntaak binnen ons vak. Dat vindt 96 procent van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden. Dit blijkt uit een peiling van V&VN over preventie, ingevuld door 1.370 verpleegkundigen en verzorgenden. “Pillen zijn belangrijk, maar leefstijlverandering levert nog veel meer gezondheidswinst op,” aldus een verpleegkundige. Toch zegt 45 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden er niet aan toe te komen, omdat ze het daar te druk voor hebben. Ook het gebrek aan collega’s of onvoldoende deskundigheid binnen de organisatie speelt hierbij een rol. Kinderverpleegkundige en V&VN-bestuurder Conny van Velden: “Preventie moet beloond worden.”

Van Velden: “Iedereen is het erover eens dat preventie belangrijk is. Het voorkomt onnodige kosten en leed. Uit de peiling blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden voor een dilemma staan. Door de hoge werkdruk en het gebrek aan collega’s komen zij niet toe aan preventieve taken, terwijl deze juist zo belangrijk zijn om bijvoorbeeld ziekenhuisopnames te voorkomen. Bewustwording van en meer tijd voor preventie is niet alleen een verantwoordelijkheid van verpleegkundigen en verzorgenden, maar juist ook van de werkgever, de zorgverzekeraar, gemeenten en de politiek. We willen daarom met andere partijen zoeken naar manieren om het voor verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk te maken om, ook in tijden van krapte, meer tijd aan preventie te besteden”.

Vooral naast andere taken doen
Verpleegkundigen en verzorgenden vinden lichaamsbeweging (32 procent) van hun cliënten en patiënten het belangrijkst als het gaat om preventie. De top 5 belangrijkste preventie-onderwerpen uit de peiling bestaat verder uit: goede hygiëne/infectiepreventie (30 procent), decubituspreventie (28 procent), eenzaamheid (28 procent) en valpreventie (24 procent). “Door de hoge werkdruk merk ik dat ik de preventieve taken vooral naast mijn andere taken doe. Dit betekent dat ik voortdurend overuren maak”, merkt een verpleegkundige op in de peiling.
Verpleegkundigen richten zich in hun dagelijkse werk vooral op het geven van voorlichting en advies (75 procent) aan cliënten en patiënten. Verzorgenden noemen met name het vroegtijdig signaleren van gezondheidsproblemen (83 procent). “Preventie is winst op de lange termijn. Mensen blijven langer gezond en ook de kosten voor de zorg kunnen lager uitvallen,” aldus een verpleegkundige.

Een reactie van een verpleegkundige: ‘Vaak kost werken aan preventie “indirect” tijd en is het niet weg te schrijven onder de cliënt. Het wordt dan ook niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dat vind ik zo jammer.’

Bekijk hier de factsheet over preventie

Lees hier het artikel in Trouw: Verpleegkundigen komen niet aan hun preventieve taken toe

(Foto: Pixabay, Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *