Power Patiënt geneest vaak sneller

Power Patiënt geneest vaak sneller

Datum: 3 januari 2016

wil_konings_zorgenzEEN JAAR LATER – ZorgenZ kijkt in een aantal berichten terug op bijzondere initiatieven in 2015. Wat waren de voornemens of de ‘start-ups’ en wat is ervan terechtgekomen? We beginnen met het voornemen van Wil Konings die een boek voor patiënten wilde schrijven en daarvoor een oproep deed voor echte zorgverhalen van patiënten en artsen. De oproep stond op Zorgenz op 22 februari 2015. Is dit met Power Patiënt gelukt?

Het antwoord daarop is een volmondig “ja”! In november vond in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum de feestelijke presentatie plaats van haar boek: ‘De Power Patiënt – Jij en je arts: samen beter ’. Met als kernboodschap: de patiënten en zorgverleners moeten gelijkwaardige partners zijn waarbij de patiënten de regie moeten hebben in hun zorgtraject. “Dan krijgen ze een behandeling die beter bij hen past en ze zijn vaak sneller beter”, is de stellige overtuiging van Wil. Dit boek geeft aan hoe de patiënt dat kan aanpakken.

Lovende recensies
De boekpresentatie ging gepaard met een discussie met onder andere Lea Bouwmeester (Tweede Kamerlid PvdA), Diana Veldman (directeur NPCF) en Dr. Hans Carpay (neuroloog in het Tergooi Ziekenhuis). Het boek kreeg direct lovende recensies. Anne Bakker, Cure@NETQ Healthcare stelt: ‘De Power Patiënt is hét boek voor onder de kerstboom.’ Bedrijfsarts Annemarie van Tooren benadrukt dat het boek ook kan worden gebruikt door bedrijfsartsen, medewerkers en leidinggevenden als ondersteuning bij re-integratie.
Kwamen de echte verhalen waar Wil Konings om vroeg? Ze heeft er ruim 50 ontvangen. Een aantal daarvan heeft ze door het boek heen opgenomen. Daarin vertellen de inzenders hoe ze in een situatie hebben gereageerd en wat het effect daarvan was. Dit ter illustratie van de onderwerpen in het boek.

Power Piramide
De Power Patiënt richt zich op iedereen die met behandeling in een ziekenhuis of kliniek te maken krijgt en die de regie over zijn eigen zorgtraject wil. Elk hoofdstuk eindigt met aparte aandachtspunten voor mantelzorgers en voor ouders met een ziek kind.
Het boek gaat uit van de Power Piramide. In het kort staat die voor:
P = Principes bepalen: hoe denk jij fundamenteel over je eigen gezondheid? Hoe neem je de regie over je eigen zorg?
O = De zorg begint met Onderzoeken om tot een diagnose te komen. Hoe draag je bij aan een snelle en een juiste diagnose?
W = Als patiënt moet je Weten welke mogelijkheden er zijn en de beste kiezen. Dus doorvragen naar alle opties.
E = Energiek samenwerken met je zorgverleners is belangrijk om te komen tot de beste uitkomsten en fouten te vermijden.
R = Het is zaak om zelf het Resultaat te behouden. Minder last van eventuele complicaties, geen verkeerd medicijngebruik. Hoe leid je zo snel mogelijk weer het leven dat je wilt leiden?

Een brede kijk
Hoewel het boek grotendeels inzoomt op hetgeen de individuele patiënt kan doen om de juiste zorg te krijgen, eindigt het boek met een brede kijk op de Nederlandse gezondheidszorg. Met allereerst de vraag: wat gebeurt er als we niets veranderen? Gevolgd door het laatste hoofdstuk met een hoopvol slot. Want als meer mensen de regie nemen en actief meewerken aan hun eigen zorgtraject zullen ziekenhuizen hun zorg(kwaliteit) daarop aanpassen en maximaliseren. Dat leidt tot meer welzijn. Wil: “Ik ben er echt van overtuigd dat het zorgsysteem verandert als mensen zich meer als een power patiënt gaan gedragen!”

Actieve rol
“Ik heb het boek geschreven om patiënten te helpen een meer actieve rol te kiezen in hun eigen behandeling. Het gebeurt nog te vaak dat ze deze passief ondergaan”, vertelt Wil Konings. “Alle ziekenhuizen hebben de intentie om de patiënt ‘centraal’ te zetten. De praktijk blijkt helaas vaak weerbarstig. Mensen kunnen op een krachtige manier helpen hun eigen behandeling te verwezenlijken. Ze onderschatten soms hun eigen rol in de behandeling. Hoe ga je als patiënt en zorgprofessional als gelijkwaardige partners met elkaar om? Dat is de kern van dit boek.” Ze licht toe dat ze in het boek ook de inmiddels bekende ‘drie goede vragen’ van de NPCF en de Federatie van Medisch Specialisten heeft verwerkt.

Verhaal delen?
Overigens is ze nog steeds op zoek naar nieuwe verhalen van patiënten en artsen voor nieuwe versies van het boek. Het gaat om zowel positieve als negatieve ervaringen. “Ik ben met name benieuwd naar de ervaringen van mensen die dit boek hebben gelezen en er echt iets mee hebben gedaan,” zegt Wil Konings peinzend. De zorgverlener die een patiënt kent die zijn of haar verhaal wil delen, of dat zelf wil doen uit de eigen praktijk, gaat naar DIT webadres.

;power_patient_zorgenzMeer informatie: het boek De Power Patiënt kost € 17,95 en is onder andere verkrijgbaar via boekhandels, webwinkels of rechtstreeks via de Uitgeverij De Gezonde Pers. Meer weten? Kijk op www.powerpatient.nl. Op deze website zijn de boektrailer en een mini-documentaire te bekijken, alsmede het gratis werkboek te downloaden.

Gerda van Beek

[Foto Jeroen Hansen]

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *