Positieve Gezondheid de wijk in
Datum: 20 december 2019Onlangs heeft het Louis Bolke Instituut de handleiding ‘Integrale Wijkaanpak op basis van Positieve Gezondheid en Leefomgeving’ gepresenteerd. Het bevat tips en voorbeelden hoe beleidsmakers en professionals in het sociale domein succesvol aan de slag kunnen.
Herman van Wietmarschen van het Louis Bolk Instituut was als projectleider betrokken bij het project ‘Venserpolder Groeit & Leeft!, dat van november 2016 tot 2019 is uitgevoerd. Samen met collega-onderzoeker Sjef Staps en andere deskundigen werd gekeken naar het effect van Positieve Gezondheid op de gezondheid én de leefomgeving van bewoners in de wijk in Amsterdam Zuidoost. Kan het als verbindend begrip tussen professionals in de wijk en burgers zorgen voor actie in Amsterdam Zuidoost? Voorwaarde is dat behoeften en krachten van burgers op het gebied van gezondheid en leefomgeving centraal staan. Het belangrijkste doel van het project was om de veerkracht, eigen regie, zelfredzaamheid en gezondheid van burgers aantoonbaar te versterken om zo de gezondheidsachterstanden in dit stadsdeel terug te dringen.
Een van de conclusies is dat wijken langdurige ondersteuning nodig hebben, langer dan drie jaar, om veranderingen door te zetten en vast te houden.Lees hier een interview met de onderzoeker.
Stappen voor een geslaagd project
In de handleiding zijn de ervaringen van de onderzoekers en professionals bij dit Amsterdamse project gebundeld.
Ben je beleidsmaker of professional in het sociale domein en bezig met de ontwikkeling van wijkgerichte oplossingen samen met wijkbewoners? Dan helpen onderstaande zeven stappen om het project te laten slagen.
-Laat bewoners vanaf het begin meedoen.
-Zorg voor een gelaagd projectteam en actieve deelnemers.
-Ga het gesprek aan met wijkbewoners; interview ze.
-Wat zijn de gemeenschappelijke belangen? Identificeer deze.
-Organiseer onderzoek ten dienste van bewoners.
-Gebruik diverse media voor communicatie over het traject.
-Gebruik de krachten van bewoners en zorg ervoor dat activiteiten niet afhankelijk zijn van één persoon.
Lees hier de uitgebreide handleiding ‘Integrale Wijkaanpak op basis van Positieve Gezondheid en Leefomgeving’.
Meer informatie is verder te vinden op de website van het Louis Bolk Instituut.
(Foto: uit handleiding)