Positieve gezondheid bij proeftuin GoedLeven

Positieve gezondheid bij proeftuin GoedLeven

Datum: 6 augustus 2015

edwin_leutscher_zorgenzDE LOKALE INVULLING – De proeftuin GoedLeven organiseerde recent een brainstormsessie over Positieve gezondheid. Hoe is dit concept van Machteld Huber te integreren in de zorg in Zeeuws-Vlaanderen? Zorgenz neemt het verslag van deze sessie met drie pitches over van het Kennisplein Chronische Zorg.

Deelnemers aan de brainstorm waren Robuust, Vilans, BigMove, zorgverzekeraar CZ, NewHealth Collective, grondlegger van het gedachtegoed positieve gezondheid Machteld Huber en programmamanagers van Slimmer met Zorg (Eindhoven), Anders Beter (Westelijke Mijnstreek), Mijn Zorg (Parkstad Limburg), Regio Nijmegen op één Lijn en GoedLeven.

Concept positieve gezondheid
Bij positieve gezondheid staat de vraag centraal: wat zou je zelf willen veranderen? Machteld Huber legt het concept Positieve gezondheid uit en vertelt over de onderzoeken die daaraan vooraf gingen. Het spinnenweb wordt doorontwikkeld tot meetinstrument om mensen meer zicht te kunnen geven op hun eigen gezondheid.

Zelf de uitdaging aangaan
“De couleur locale van Zeeuws-Vlaanderen is dat we het niet alleen zelf moeten doen, maar het ook het liefste zelf willen doen. Dat blijkt uit de reacties op de inwoners community ‘Zorg voor de Toekomst’ van de proeftuin GoedLeven,” vertelt Edwin Leutscher (foto), programmamanager proeftuin GoedLeven en strategisch adviseur bij Robuust. “In Zeeuws-Vlaanderen hebben we het gevoel dat we het zelf op moeten lossen en die verantwoordelijkheid willen we zelf ook graag nemen. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat gezonder leven belangrijk is om te genieten van het leven. Het blijft wel een uitdaging om mensen dit ook echt te laten doen.”

Fitbits en Alpe d’Huez
In de regio vinden al tal van projecten plaats die positieve gezondheid bevorderen. Zo worden inwoners met Fitbits, activiteitmeters die fungeren als stappenteller en calorieënmeter, gemotiveerd om 10.000+ stappen per dag te zetten. Ook de Koesterchallenge is een goed voorbeeld. Deze uitdaging, om onder begeleiding van bewegingsexperts over de Alpe d’Huez te fietsen of te wandelen, groeide uit tot een maatschappelijke beweging in Zeeuws-Vlaanderen.

Nieuwe werelden veroveren
“Het is de beleving, zingeving en de prestatie,” legt oud-bestuurder ZorgSaam en voorzitter van proeftuin GoedLeven Arnold Schelfhout uit. “Doelen worden verscherpt, grenzen worden verlegd en nieuwe werelden worden veroverd. Je begint een traject bij een organisatie en uiteindelijk krijg je niet alleen de medewerkers mee, maar ook de gezinnen en het netwerk eromheen. Ook in de opzet van trajecten denken we verder: sportcoaches krijgen trainingen gericht op zingeving. Zodat zij mensen op de juiste wijze kunnen bejegenen en daadwerkelijk kunnen sturen op het volhouden van een nieuw levenspatroon.”

Drie pitches over Positieve gezondheid
Na de presentaties gaan drie teams aan de slag met een concrete opdracht. Senior adviseur populatiemanagement en persoonsgerichte zorg Stephan Hermsen van Vilans: “Bedenk een oplossingsrichting die kansrijk is voor ontwikkeling en past bij de doelstellingen van GoedLeven en positieve gezondheid.”

Relatie tussen arts en patiënt
Het eerste team richt zich op de relatie tussen de arts en de patiënt. “Zij zitten nog te veel tegenover elkaar. Laten we ervoor zorgen dat zij samen, naast elkaar, met de zes dimensies van Positieve gezondheid aan de slag gaan. Aan de hand van een overzichtelijke sociale kaart kan de arts zien welke mogelijkheden hij kan inzetten,” vertelt Vera Op den Drink, programmamanager Anders Beter en Mijn Zorg en strategisch adviseur bij Robuust. Machteld Huber reageert: “De arts is zelf ook mens, maak daar gebruik van. Als we ervoor zorgen dat hij als mens aan de slag gaat met de dimensies, dan kan het gaan werken.” Evelien Heinrich, kennismanager bij Robuust, vindt dat ook de opleidingen niet mogen worden vergeten. “De huidige generatie professionals ombuigen is moeilijker dan een komende generatie met de nieuwe denkwijze op te leiden.”

Kracht van het verhaal
Bij het tweede team staat de ‘kracht van het verhaal’ centraal. “Ontwikkel een app waarin verhalen rondom Positieve gezondheid bij elkaar komen. Verhalen van mensen die hetzelfde doormaken of hebben doorgemaakt, verhalen van wat zij hebben gedaan en hoe hen dit heeft geholpen. Zo krijg je inspiratie voor je eigen doelen of de weg om die doelen te bereiken. Inwoners kunnen zelf verhalen plaatsen, lezen en reageren,” legt Frank Verhoef van NewHealth Collective uit. “Een digitale zelfhulpgroep,” concludeert Machteld Huber. “Zorg ervoor dat je de app echt regionaal houdt, dat werkt verbindend.”

Primair proces
“De oplossingsrichting moet recht doen aan de complexiteit van het vraagstuk waar we voor staan,” begint Peggy Goris, programmamanager Slimmer met Zorg en strategisch adviseur bij Robuust bij het derde team. “Aan welke stuurknoppen moeten we draaien om een interventie tot een succes te maken? Wat zijn de focuspunten? Is die visie gedeeld door de verschillende deelnemers? Hoe krijg je inwoners echt in beweging? Hoe zorg je voor die beweging tussen inwoners? Het is belangrijk om je primaire proces in te richten.” Manager Regio-regie bij zorgverzekeraar CZ Wiro Gruisen: “De coalitie van de proeftuin kan aan die stuurknoppen draaien. Het moet een spiegel zijn voor die partijen, een check: heb ik aan alles gedacht?” “Zorg wel ervoor dat je bottom-up blijft organiseren,” adviseert Huber. “Je moet dingen laten ontstaan.”

Inspirerende bijeenkomst
Edwin Leutscher is blij met de resultaten van de drie brainstormsessies. “We nemen de inspirerende oplossingen mee naar Zeeuws-Vlaanderen en onderzoeken in hoeverre deze echt toepasbaar zijn in onze regio. De brainstorm was inspirerend, we hebben veel kennis en voorbeelden kunnen uitwisselen uit heel Zuid-Nederland.”

Eerder op Zorgenz: het artikel Positieve gezondheid in de Noordelijke Maasvallei.

positieve_gezondheid_in_noordelijke_maasvallei_zorgenzHoe krijgt het concept “Positieve gezondheid” regionaal handen en voeten?: Procesbeschrijving van het traject dat wordt afgelegd door het Netwerk Positieve gezondheid in de Noordelijke Maasvallei is een brochure van 67 pagina’s en is hier te downloaden.

machteld_huber_zorgenzEerder op Zorgenz: de presentatie van Machteld Huber voor wijkverpleegkundigen in Rotterdam. Ga naar Positieve gezondheid verovert de zorg.

 

 

(Foto Edwin Leutscher: Robuust)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *