POH-GGZ Jeugd krijgt bijna 9 in Purmerend
Datum: 24 juli 2017Huisartsen in Purmerend waarderen de POH-GGZ Jeugd met een gemiddeld cijfer van bijna een 9. De praktijkondersteuner Jeugd brengt deskundigheid met zich mee in de huisartsenpraktijk en heeft kennis van de sociale kaart. Dit bespaart de huisarts veel regelwerk. Ook voorkomt deze professional onnodig doorsturen naar de tweede lijn. De korte lijnen tussen huisarts en POH zorgen voor een prettige en efficiënte samenwerking. Dat meldt ZONH in zijn nieuwsbrief.
De huisartsen hopen dat de huidige projectfinanciering wordt omgezet in structurele financiering, zodat de inzet van de POH kan worden geborgd. Dit waren de belangrijkste uitkomsten van de evaluatiebijeenkomst POH-GGZ Jeugd.
Inzet voorkomt stigmatisering en maakt de zorg laagdrempelig
Bijna een jaar geleden zijn enkele huisartsenpraktijken in Purmerend in samenwerking met gemeente Purmerend gestart met de pilot POH-GGZ Jeugd. POH-GGZ Jeugd biedt hulp in de huisartsenpraktijk aan jeugd met psychosociale problemen.
De huisartsen zijn blij met de POH-GGZ Jeugd. De zorg door deze zorgverlener is goed, laagdrempelig, voor de patiënt dicht bij huis en het voorkomt stigmatisering. Daarnaast doet de POH-GGZ Jeugd het regelwerk rond deze patiëntengroep, en dit bespaart de huisarts veel tijd. Alle reden om deze pilot om te zetten in een structurele werkwijze.
Pilot in Alblasserwaard
Landelijk is er meer belangstelling voor de inzet van een praktijkondersteuner voor GGZ-problematiek bij jeugd en jongeren. ZorgenZ heeft eerder een artikel gepubliceerd over de inzet van een POH-GGZ jeugd in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het betreft aldaar een pilot, waarbij deze praktijkondersteuner wordt ingezet als verbindingsofficier tussen huisartsenzorg en sociaal domein, met als doel deze vaker en succesvoller te laten samenwerken. Dat zou moeten resulteren in directer de juiste hulp voor het kind.
(Foto Shutterstock)