Pilot voor thuistest bij darmproblemen

Pilot voor thuistest bij darmproblemen

Datum: 1 december 2018

Als patiënten met een prikkelbare darm syndroom (PDS) zelf hun ontlasting kunnen laten testen op ernstige aandoeningen, voorkomt dat vaak een verwijzing naar het ziekenhuis. Huisarts Jos Dirven wil zo’n thuistest invoeren en is een pilot gestart. Inmiddels is deze afgerond met positief resultaat. De Mura Zorgadvies heeft ondersteuning geboden.

Huisarts Jos Dirven uit Renswoude vroeg zich af of hij meer kon doen voor patiënten met het prikkelbare darm syndroom. Samen met een maag- darm- lever (mdl-)arts ontwikkelde hij het projectidee om patiënten hun ontlasting zelf thuis te laten testen op ernstige aandoeningen. Dat kan mensen geruststellen en een verwijzing naar het ziekenhuis is meestal niet meer nodig.

“Het is logisch dat mensen met heftige buikpijn na verloop van tijd willen weten of er iets ergers aan de hand is,” aldus Jos Dirven. “Maar op een endoscopie zitten ze niet te wachten. Voor hen wilde ik graag meer kunnen doen dan alleen vezelrijke voeding aanraden.”

Calprotectine-test
Dirven kwam in contact met mdl-arts Ben Witteman die op de polikliniek al met de Calprotectine-test werkte. Deze test is ook bekend van het Bevolkingsonderzoek voor dikke darmkanker. Met deze thuistest voor patiënten kan met circa 97% zekerheid  kanker of een darmontsteking zoals de ziekte van Crohn worden uitgesloten.

Pilot vereist
Om zo’n thuistest te kunnen invoeren, moest de zorgverlener eerst een pilot uitvoeren. Dat vereist onder meer een businesscase, financiering, een stappenplan en tal van procedures om de pilot uit te voeren, te monitoren en te evalueren. Voor dit Calprotectine-pilot legde Mura de contacten tussen de juiste partijen, stelde een businesscase en implementatieplan op, begeleidde vergaderingen en voerde gesprekken met Menzis en met de MLD-Stichting over de financiering.

Breder inzetten
Inmiddels is de pilot met de thuistest positief afgerond. Resultaten van de pilot laten zien dat het haalbaar is om de test te implementeren in de huisartsenpraktijk. Het leidt tot minder verwijzingen naar de MDL-arts zijn. De test houdt meer dan de helft van de (onnodige) verwijzingen tegen. De test wordt door de huisarts aanvullend ingezet voor een onderbouwde aanvulling op de anamnese en draagt op deze manier ook bij aan betere diagnostiek en onzekerheidsreductie bij de huisarts.

De volgende stap is het schrijven van een implementatieplan om de thuistest in te zetten in andere huisartsenpraktijken in de regio. Ook dit gaat Mura als projectleider begeleiden, binnen de Regionale Zorgagenda Gelderse Vallei.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *