Patiënten krijgen inzage in hun huisartsendossier

Patiënten krijgen inzage in hun huisartsendossier

Datum: 6 februari 2017

toegang_huisartsendossier_zorgenzVanaf 1 april a.s. kunnen patiënten van 18 huisartsen in Lent, Nijmegen en Oosterhout de samenvatting van hun huisartsendossier inzien. Dit gebeurt via de persoonlijke gezondheidsomgeving MijnZorgnet, dat een initiatief is van het Radboudumc. MijnZorgnet wordt in deze proef gekoppeld aan het Landelijk Schakelpunt (LSP).

De pilot vind plaats in een MedMij-proefomgeving (*). Via het LSP delen zorgverleners deze gegevens al op een veilige manier met elkaar. Het is voor het eerst dat patiënten zelf de samenvatting van het huisartsendossier kunnen zien via hun persoonlijke gezondheidsomgeving. Zo weet de patiënt wat er is vastgelegd over zijn gezondheid.

Professionele informatie
Patiënten kunnen straks in MijnZorgnet zelf de professionele informatie lezen over hun diagnose, onderzoek, voorgeschreven medicijnen e.d. Daarvoor is wel authenticatie nodig via de huisarts. Patiënten kunnen ook zelf gezondheidsgegevens in MijnZorgnet opslaan. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over allergieën. Een patiënt kan toestemming geven aan anderen, zoals zijn partner, mantelzorger of andere zorgverleners, om gegevens in te zien.

Patiënt als regisseur
Op deze wijze is de patiënt zelf regisseur in zijn persoonlijke gezondheidsomgeving. Dat is ook de verwachte meerwaarde van deze aanpak. Door inzage in de professionele samenvatting krijgen mensen meer regie over hun eigen gezondheid. Dat kan leiden tot betere zorg en kostenbesparing, is het idee. Het kan medische fouten voorkomen. Zo weet de patiënt als geen ander of hij de genoteerde medicatie ook daadwerkelijk gebruikt. Ook kan het dubbele onderzoeken voorkomen.

Van pilot naar landelijke praktijk
In MijnZorgnet en het LSP zijn de veiligheid en privacy geborgd. De patiënt kan 7/24 over zijn gegevens beschikken in een digitale omgeving. Omdat er gebruik wordt gemaakt van het LSP, heeft deze proef potentie: er is via het LSP al veel medische informatie beschikbaar. Als de proef slaagt, kan de toepassing in heel Nederland worden toegepast.
Via promotieonderzoek wordt de proef gemonitord. Er wordt gekeken of patiënten geïnteresseerd zijn in de eigen gegevens, of ze de informatie begrijpen, wat ze ermee doen en hoe gebruikersvriendelijk het systeem is. Ook wordt geïnventariseerd hoe de huisartsen het delen van de gegevens ervaren.

(*) Lees voor een nadere beschouwing van MedMij het bericht van Jan Jacobs op Smarthealth.

(Foto: VTT Studio/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *