Patiënten én zorgverleners positief over persoonsgerichte zorg

Patiënten én zorgverleners positief over persoonsgerichte zorg

Datum: 15 juli 2019

Persoonsgerichte zorg: iedereen heeft het erover. Maar hoe zet je dat concreet in bij een huisartsenpraktijk? Huisartsenpraktijken van Zorggroep RCH in Midden-Brabant hebben zich een jaar extra ingezet voor persoonsgerichte zorg. De resultaten van het project ‘Anders denken, anders doen’ zijn positief. Het fysieke en sociale welzijn van de patiënten is verbeterd. Daarnaast zeggen zorgverleners dat hun werk leuker is geworden. 

Persoonsgerichte zorg kijkt niet alleen naar de ziekte, maar ziet de patiënt in het geheel van zijn leven. Het gaat om een bredere aanpak, gebaseerd op de 8 dimensies. Deze zijn voorgekomen uit grootschalige internationale studie naar persoonsgerichte zorg. Huisarts Leonie Tromp: ‘Verdergaande persoonsgerichte zorg vraagt om een andere manier van denken en doen. Het vergt lef om het onvoorspelbare toe te laten in het consult.’ In een  video vertelt ze  over haar ervaringen.

Positieve resultaten
In ‘Anders denken, Anders doen’ is persoonsgerichte zorg ingezet voor patiënten met multimorbiditeit. Zorggroep RCH en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben onderzoek gedaan naar de effecten. Wat blijkt? De investering in persoonsgerichte zorg is goed voor zowel de patiënt als de professional. Beiden zijn positiever over de mate van persoonsgerichtheid bij de huisartsenpraktijken. Het fysieke en sociale welzijn van patiënten is aanzienlijk verbeterd.

Ervaring van de poh
Praktijkondersteuner Sylvia van de Pol: ‘Als huisarts of praktijkondersteuner ben je iedere dag bezig met persoonsgerichte zorg. Maar tot onze verrassing blijkt dat het nog anders kan. En dat een kleine investering in verdergaande persoonsgerichte zorg al in korte tijd resultaat geeft.’ Bekijk de video waarin zij aan het woord komt.

Of lees het volledige evaluatierapport ‘Persoonsgerichte zorg voor patiënten met multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk’ door de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer informatie
In het document Anders Denken, Anders Doen wordt het onderzoek persoonsgerichte zorg verder toegelicht
De factsheet Anders denken, Anders doen , met verdere toelichting op het onderzoek persoonsgerichte zorg
Het volledige onderzoeksrapport

‘Anders denken, anders doen’ is een project van Zorggroep RCH Midden-Brabant. RCH regelt in Midden-Brabant zorg voor patiënten op het gebied van o.a. diabetes, COPD, astma, hart- en vaatziekten, ggz en ouderenzorg. De 160 aangesloten huisartsen bieden zorg aan ruim 358.000 patiënten.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *