PATIENT+: samen beslissen over behandeling

PATIENT+: samen beslissen over behandeling

Datum: 9 mei 2018

Steeds meer wordt men zich bewust van het belang dat artsen en patiënten samen beslissen over de behandeling. Beslissen patiënten mee, dan zijn ze gemotiveerder voor eventuele vervolgzorg, zijn meer tevreden over de uitkomsten, hebben ze een hogere therapietrouw en dit alles leidt dit tot minder verspilling van zorg. Met de keuzehulp van PATIENT+ kunnen patiënt en arts samen beslissen over de optimale behandeling. 

Michiel Hageman en zijn collega Teun Teunis zijn voor hun promotieonderzoek aan de slag gegaan met het vraagstuk: ‘Hoe kunnen we patiënten wel meer betrekken bij het besluitvormingsproces?’ Daarbij hebben ze verschillende interventies getoetst. Keuzehulpen waarmee arts en patiënt samen kunnen beslissen, bleken het meest effectief. Patiënten waren actiever in het besluitvormingsproces, tevredener over de zorg, hadden minder last van keuzestress en consumeerden bovendien minder zorg dan de patiënten zonder een keuzehulp. Dat terwijl ze wel dezelfde functionaliteit en kwaliteit van leven hielden.

Opties inzichtelijk maken
Na het succes in de VS besloten Hageman en Teunis hun online keuzehulp bij Nederlandse ziekenhuizen te testen en vonden dezelfde resultaten. De keuzehulp maakt op een begrijpelijke en gestructureerde manier de opties inzichtelijk. Inmiddels passen 18 ziekenhuizen en een ggz-instelling dit nu toe. De keuzehulp is daar onderdeel van een gestructureerd implementatieprogramma, waarbij artsen training krijgen in het samen beslissen en in de gesprekstechnieken die daarbij horen.

50 keuzehulpen gereed
Inmiddels heeft PATIENT+ 50 keuzehulpen opgesteld en zijn er 30 in ontwikkeling. Dat het instrument kan leiden tot minder zorgconsumptie, vinden ook de zorgverzekeraars interessant. Hageman is dan ook met hen in gesprek voor duurzame financieringsstructuur te komen.

Lees hier ook het interview met een van de oprichters van PATIENT +: “Keuzehulpen ontzorgen eerste lijn”

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *