Patiënt heeft via Zorgdomein inzage in eigen verwijsbrief

Patiënt heeft via Zorgdomein inzage in eigen verwijsbrief

Datum: 4 februari 2019

Huisartsen kunnen hun patiënten sinds kort via ZorgDomein online inzage geven in de verwijsbrief. Veel huisartsen informeren patiënten al digitaal via ZorgDomein over de logistieke kant van vervolgzorg: hoe komt de afspraak tot stand, welke voorbereiding is vereist? Dat gebeurt inmiddels ruim twee miljoen keer per jaar. Nu kunnen ze patiënten óók online toegang geven tot hun verwijsbrieven, aanvraagformulieren en persoonlijke berichten. De verwachting is dat steeds meer patiënten op deze manier geïnformeerd willen worden. 

Huisartsen en andere verwijzers gebruiken ZorgDomein zo’n 11 miljoen keer per jaar om patiënten te verwijzen en diagnostiek aan te vragen. Sinds kort kunnen zij dus ook verwijsbrieven digitaal met patiënten delen. Patiënten online inzage geven in de verwijsbrief past in deze tijd waarin de patiënt steeds meer de regie neemt over eigen gezondheid, en waarbij de patiënt met behandelaar samen beslissen over het zorgtraject. Daarvoor moeten beide partijen beschikken over de benodigde informatie.

Betrokkenheid en meer vertrouwen
Inzage in de verwijsbrief draagt bij aan betrokkenheid van patiënten bij de behandeling. Ze kunnen zich beter voorbereiden op het consult bij de specialist. Als de patiënt meeleest, is duidelijk wat de specialist weet en kunnen eventuele fouten in de informatie makkelijker worden gecorrigeerd.

Uit de eerste ervaringen blijkt dat patiënten zeer tevreden zijn met digitale inzage in de verwijsbrief. Goed om te weten voor verwijzers: in 90 % van de gevallen roept de verwijsbrief bij patiënten geen extra vragen op, maar geeft het document de patiënt juist meer vertrouwen in de vervolgbehandeling.

Stap naar meer transparantie
Huisarts Bart Timmers heeft positieve ervaringen. “Je zou verwachten dat meer mensen op de verwijzing terugkomen, omdat ze die nu kunnen bekijken. Maar dat heb ik de afgelopen maanden maar één keer meegemaakt. Wel ben je als arts gewend om voor collega-artsen te schrijven, en het is even wennen om je verwijsbrief zo op te stellen dat het ook voor de patiënt inzichtelijk is. Maar zo veel werk is het ook weer niet.”

Hij ziet online inzage in de verwijsbrief als een goede stap naar meer transparantie: “Het is voor patiënten belangrijk om te weten: wat vraagt mijn dokter precies aan de specialist, en klopt het wat hij over mijn medische voorgeschiedenis vertelt? Zo kijk je gezamenlijk naar een verwijzing, je pakt het samen aan, en ik ben ervan overtuigd dat dit de kwaliteit van de zorg ten goede komt. Je krijgt als patiënt ook een soort samenvatting van wat er op het consult besproken is. Zo zal de specialist een beter voorbereide patiënt op het consult krijgen.”

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *