Passende zorg voor inwoners met meervoudige hulpvragen

Passende zorg voor inwoners met meervoudige hulpvragen

Datum: 8 april 2021

Haarlem, 7 april. Op woensdag 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Een speciale dag om extra aandacht te besteden aan gezondheid. Hoe verleen je als zorgprofessional goede zorg aan patiënten met complexe problemen?  Zorgverleners in de gemeente Haarlem werken daarvoor met de aanpak “Krachtige Basiszorg”.

 

Samenwerken voor passende zorg

De Haarlemse stadsdelen Oost en Schalkwijk hebben verhoudingsgewijs veel inwoners met hoge gezondheidsrisico’s, lage gezondheidsvaardigheden en problemen op het vlak van werk, wonen, geld en gezondheid. Dat vraagt om een andere manier van zorg toepassen. Huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en Sociaal Wijkteams in Haarlem-Oost en Schalkwijk werken daarom met de aanpak “Krachtige Basiszorg”.  Een vernieuwende, integrale wijkaanpak gericht op inwoners met meervoudige hulpvragen op het gebied van gezondheid en welzijn. De deelnemende zorgprofessionals gebruiken hiervoor het 4D-model dat inzicht geeft in wat er speelt bij de patiënt op vier domeinen: lichaam, maatschappelijk, sociaal en geest. Door breder te kijken en samen te werken met andere (zorg)professionals in de wijk, wordt de patiënt passende zorg geboden.

 

4D-gespreksvoering

De afgelopen maanden hebben de betrokken zorgverleners een verdiepende training gevolgd op het gebied van 4D-gespreksvoering. Het doel was nog beter bekend te raken met het integraal zorgdenken, maar ook met elkaar, om contactopname laagdrempeliger te maken. Josha Puite-Jacobs, gedragswetenschapper en praktijkmanager van huisartsenpraktijk Puite in Schalkwijk en Boerhaavewijk, verzorgde de trainingen. Ze is enthousiast over de verbeterde samenwerking die ze tussen verschillende type zorgverleners ziet ontstaan. Josha: “Het integraal zorgdenken, dat zie je echt gebeuren. De apothekers vertelden bijvoorbeeld over een vrouw die de hele ochtend in de apotheek had doorgebracht en duidelijk om een praatje verlegen zat. Ze hebben nu niet meer het gevoel dat ze het probleem zelf moeten oplossen, maar denken aan een verwijzing naar het Sociaal Wijkteam of een overleg met de huisarts. Ik ben ook heel blij dat ik de mensen van het Sociaal Wijkteam nu de huisartsen bij voornaam hoor noemen, dat is echt een pareltje”.

 

De patiënt bepaalt
Bij Krachtige Basiszorg is de patiënt het uitgangspunt. De regie ligt zo veel mogelijk bij de patiënt zelf. Josha: “Het gaat erom dat je je verplaatst in de leefwereld van de patiënt en aansluit bij wat hij kan, niet waarvan jíj denkt dat hij dat zou moeten doen. Een patiënt die bol staat van de stress omdat hij zorgen heeft over zijn huis die hij niet kan betalen, daarvan helpt het niet om te zeggen dat hij moet stoppen met roken.”
In de zorg rondom patiënten met meervoudige hulpvragen zijn vaak veel verschillende professionals betrokken en is niet altijd duidelijk wie de regie heeft. Josha: “Doordat we samen zitten bespreken we ook wie het totaaloverzicht houdt en het zorgpad bepaalt. Zo wordt niet alleen een hulpvraag integraal aangepakt, maar werken we ook allemaal gezamenlijk naar hetzelfde doel.”

 

Krachtige Basiszorg Haarlem is een initiatief van de huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en Sociaal Wijkteams. Het project wordt ondersteund vanuit Zorg Optimalisatie Noord-Holland (ZONH) en wordt gefinancierd door Zilveren Kruis en de Gemeente Haarlem. Inwoners van Haarlem-Oost en Schalkwijk kunnen voor contactgegevens van zorg- en hulpverleners in hun wijk terecht op de website www.buurtsuper.nu.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *