Parkinson & mantelzorg: hoe werkt dat?

Parkinson & mantelzorg: hoe werkt dat?

Datum: 17 februari 2023

De ziekte van Parkinson heeft niet alleen invloed op degene die de aandoening heeft — ook de directe omgeving krijgt ermee te maken. Want als je parkinson hebt, is het niet gek als je hulp en ondersteuning nodig hebt van mensen om je heen. Bij de ziekte van Parkinson ontstaat een tekort aan dopamine. Dat is een stofje in de hersenen dat ervoor zorgt dat je bewegingen soepel en gecoördineerd kan maken. Door dit tekort ontstaan bewegingsproblemen, zoals bijvoorbeeld trillende handen, stijfheid of evenwichtsproblemen. Het heeft ook impact op niet-bewegingssymptomen zoals je slaap, je stemming, de werking van je maag en darmen.

Mensen met parkinson kunnen baat hebben bij mantelzorg: hulp van de directe omgeving bij praktische taken en zorgtaken. Denk aan het voorbereiden van een afspraak bij een arts, de juiste fysiotherapie vinden, het op tijd innemen van medicatie of hulp in het huishouden.

Hieronder lees je wat mantelzorg kan inhouden, hoe mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen en wat voor ondersteuning je als mantelzorger zelf kan krijgen.

Hoe mantelzorg bij parkinson in zijn werk gaat

Niet elke persoon met parkinson heeft behoefte aan dezelfde soort hulp. Parkinson verloopt progressief, wat betekent dat de symptomen in het begin subtiel zijn en later verergeren. Als mantelzorger bied jij hulp aan iemand waarmee jij een band hebt — vaak gaat het om familieleden. Dit doe je onbetaald. Bij mantelzorg kan je denken aan:

  • Gezelschap en een luisterend oor bieden aan degene met parkinson, zodat hij of zij verbonden blijft met de buitenwereld.
  • Helpen bij de verzorging, zoals douchen en aankleden.
  • Structuur bieden.
  • Naar afspraken met artsen en sociale activiteiten brengen.
  • Hulp bij administratie, financiën en andere regelzaken.
  • Helpen in het huishouden en klusjes in en om het huis.
  • Eten en drinken en medicatie verzorgen.

Hoe mantelzorg bij parkinson in zijn werk gaat

Mantelzorg bij parkinson: kenmerken van overbelasting

Terwijl je voor iemand met parkinson zorgt, kun je als mantelzorger overbelast raken: Dat merk je als volgt:

  • Je slaapt slecht en je voelt je niet uitgerust.
  • Je voelt je beperkt in andere dingen die je wil doen.
  • Je ervaart te veel financiële druk, bijvoorbeeld omdat je je betaalde baan hebt moeten laten gaan.
  • De mantelzorg neemt je helemaal in beslag.

Merk je dat je last krijgt van bovenstaande dingen? Dan is het tijd om op de rem te trappen. Lees hieronder tips voor jou als mantelzorger.

Tips voor mantelzorgers

Hoewel mantelzorg dankbaar ‘werk’ is, is het ook best een opgave. Voor sommige mantelzorgers is het lichamelijk een uitdaging, terwijl anderen het juist mentaal zwaar vinden. Soms is het allebei uitdagend. Het verschilt per persoon hoe zwaar mantelzorg wordt ervaren. Wat voor iedereen goed is: de draagkracht behouden. Hoe doe je dat, als mantelzorger?

Wat tips om overeind te blijven:

  • Zorg ervoor dat je geen ‘knecht’ wordt van degene met parkinson.
  • Blijf vrienden zien en dingen doen waar je energie van krijgt om regelmatig uit de rol van mantelzorger te stappen.
  • Plan tijd voor jezelf in en schakel vooral hulp in als een oppas, een schoonmaker of het laten bezorgen van je boodschappen.
  • Voorzie je problemen, trek dan aan de bel en grijp in.

Hulp voor jou als mantelzorger

Gelukkig is er ook voor mantelzorgers ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan een luisterend oor, praktische hulp bij regeltaken, handvaten bij mantelzorg naast je huidige baan en vervangende mantelzorg (respijtzorg). Vraag hier vooral om, want draagkracht is niet onbeperkt. En hoewel waardering vanuit de omgeving én voldoening helpen bij het behouden van de draagkracht, is het heel logisch als je meer nodig hebt om overeind te blijven. Wil je weten op welke andere manieren je als mantelzorger ondersteuning kunt krijgen? Of ben je benieuwd naar de financiële regelingen voor mantelzorgers? Dat lees je op de pagina Parkinson en mantelzorg.

VEEVA-nummer: NL-NEUP-220021.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *