Osteoporose in de eerste lijn

Osteoporose in de eerste lijn

Datum: 30 augustus 2016

osteoporose_zorgenzBOEK VAN MONIQUE TROOST – ‘De organisatie van osteoporose in de huisartsenpraktijk’ is de titel van een uitgave die de zorg van fractuurbehandeling en fractuurpreventie in de eerste lijn als onderwerp heeft.

Monique Troost heeft in een eerder interview samen met Ton Boermans het onderwerp uitgebreid toegelicht op Zorgenz. Er valt nog veel winst te behalen in de eerstelijnszorg voor osteoporose, was en is een conclusie. “Dit boekje is bedoeld voor huisartsen en praktijkmedewerkers die zich nu al of willen gaan bezighouden met de zorg voor mensen met een hoog fractuurrisico en osteoporose,” licht Moniek toe. “Het uitgave bestaat uit 27 flowcharts met praktische aanbevelingen ter ondersteuning van zorgprofessionals die in de huisartsenpraktijk werken. De aanbevelingen komen uit de praktijk en zijn gericht op het verbeteren van de zorg rond osteoporose in de eerste lijn. Een eerder boekje over dit onderwerp werd drie jaar geleden al enthousiast ontvangen. Deze uitgave is geactualiseerd en geschreven op basis van nieuwe inzichten en ervaringen uit de praktijk.”

Uit het bericht van 30 november 2015 op Zorgenz:
‘Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de patiënten van 50 jaar en ouder met een fractuur een sterk verhoogd fractuurrisico heeft. Daarom wordt bij deze patiënten kort na het ontstaan van de fractuur onderzoek gedaan naar de botsterkte op de osteoporose polikliniek van het ziekenhuis. Dit onderzoek kan ook door de huisarts worden gedaan en dat willen de huisartsen ook. Met het Zorgprogramma Osteoporose en fractuurpreventie willen THOON en Menzis bereiken dat patiënten met een verhoogd risico op een nieuwe fractuur vroegtijdig gevonden worden en de juiste zorg op de juiste plek, dichter bij huis, krijgen. Behandeling en voorlichting vinden plaats volgens de NHG-standaard fractuurpreventie. Structurele follow up in de huisartspraktijk verbetert de therapietrouw en voorkomt ook dat patiënten te lang medicijnen gebruiken. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een nieuwe fractuur verkleind.’

monique_troost_thoon_zorgenzDe uitgave is te bestellen via een bericht aan moniquetroost@live.nl. De prijs bedraagt € 14,95, de verzending is gratis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *