Oproep voor wijkverpleegkundigen: deel je ervaring met indiceren

Oproep voor wijkverpleegkundigen: deel je ervaring met indiceren

Datum: 15 februari 2019

wijkverpleging_zorgenzIndiceren is bij uitstek het domein van wijkverpleegkundigen. Echter: V&VN krijgt signalen uit de wijkverpleging dat zorgverzekeraars de indicaties van ongecontracteerde zorgaanbieders in twijfel trekken, naar beneden bijstellen of afwijzen zonder een duidelijke motivatie. Dat gebeurt ook bij indicaties in het kader van een PGB. V&VN roept alle wijkverpleegkundigen op hun ervaringen te delen. Niet alleen negatieve signalen, V&VN verneemt juist ook graag waar de samenwerking góed verloopt.

Wijkverpleegkundigen analyseren de situatie waarin de cliënt zich bevindt en komen op basis daarvan tot een onderbouwde indicatie. “Goede zorg vraagt om samenwerking, transparantie en onderling vertrouwen. Een indicatie in twijfel trekken zonder reden of zonder dat er overleg mogelijk is, is niet wat is afgesproken. Wijkverpleegkundgien zijn de experts, zijn de inhoudelijk professionals”, stelt Marjolein Zilverentant, voorzitter van de vakgroep wijkverpleegkundigen van V&VN.

V&VN heeft van sommige wijkverpleegkundigen vernomen dat er na aanpassingen van een indicatie vervolgens geen goed overleg mogelijk is, of dat er redenen worden opgegeven die niets te maken hebben met de inhoud van zorg. Ook worden indicaties soms beoordeeld door mensen zonder een verpleegkundige achtergrond – soms studenten – terwijl de afspraak is dat een verpleegkundig adviseur indicaties bekijkt.

Deel je goede en vervelende ervaringen
V&VN gaat op korte termijn om tafel met Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Ze verzamelt de ontvangen voorbeelden en zullen die betrekken bij het gesprek. Vandaar de dringende oproep aan wijkverpleegkundigen om ervaringen te delen. Beschrijf kort om welk soort indicatie het ging, bij welke verzekeraar en wat er mee gebeurde. Vanzelfsprekend kun je er op rekenen dat V&VN geen persoonlijke of herkenbare gegevens zal delen. Deel je ervaring via wijk.mgz@venvn.nl.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *