Oproep tot herbezinning invoering integrale geboortezorg

Oproep tot herbezinning invoering integrale geboortezorg

Datum: 27 januari 2016

proefprocessenfonds_clara_wichmannHet Proefprocessenfonds Clara Wichmann, de Nederlandse Vrouwen Raad en de GeboorteBeweging maken zich zorgen over de aanstaande fundamentele hervorming van de Nederlandse geboortezorg. Deze hervorming creëert een reëel risico dat de autonomie en de lichamelijke integriteit van vrouwen tijdens de zwangerschap en de baring in de toekomst worden ondermijnd, zo wordt gesteld in een brief die op 27 januari is verzonden naar minister Edith Schippers van VWS.

“Nog niet lang geleden waren er voorstellen om de Nederlandse Geboortezorg op de werelderfgoedlijst van UNESCO te zetten, en korte tijd later, na één negatieve vergelijkende studie ten aanzien van de perinatale sterfte, moet het hele systeem weg zonder dat duidelijk is wat de relatie is tussen ons geboortezorg systeem en de uitkomsten van dit onderzoek” zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann.

Zelfbeschikkingsrecht op de tocht
Het Proefprocessenfonds van de Vereniging Vrouw en Recht Clara Wichmann vreest dat er te weinig is gekeken naar de belangen van vrouwen bij het maken van de nieuwe plannen en roept op tot herbezinning op de invoering van integrale geboortezorg. Zo zal het veel moeilijker worden om van verloskundige of ziekenhuis te wisselen. De protocollen van hoe de vrouw ‘moet’ baren worden strenger en de speelruimte voor zorgverleners om tegemoet te komen aan de wensen van de zwangere worden steeds geringer. Vrouwen lopen het gevaar om in een fuik van zorgverleners terecht te komen, waardoor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen op de tocht komt te staan.

Garanties voor elke regio
Eer zijn ook zorgen over de willekeur die gecreëerd zal worden door de hervormingen grotendeels aan de regio’s over te laten. Volgens het fonds moeten een aantal elementen in een hervormd systeem in elke regio worden gegarandeerd, zoals het respect voor de zelfbeschikking van vrouwen, alternatieven voor ziekenhuis zorg (bijvoorbeeld de thuisbevalling of verloskundig geleide geboortecentra) en gemakkelijke toegang tot een breed scala aan pijnbestrijdingsmiddelen.

Koude sanering van eerstelijnszorg
Het oude stelsel rond geboortezorg kan zeker verbetering gebruiken, zo wordt in de brief aan Schippers gesteld. Maar goede redenen om het huidige systeem volledig om te gooien, ontbreken. Er is sprake van een koude sanering van de eerstelijnszorg. De plannen zijn overhaast, onvoldoende onderbouwd, en de rechten van vrouwen worden over het hoofd gezien. De ondertekenaars van de brief trekken daarom aan de bel, roepen op tot herbezinning en hopen dat de minister serieus naar deze zorgen wil kijken en de huidige plannen wil herzien.

De brief van het Clara Wichmannfonds, de Nederlandse Vrouwen Raad en de GeboorteBeweging  is hier te downloaden.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *