Ook thuis veilig werken met vertrouwelijke dossiers

Ook thuis veilig werken met vertrouwelijke dossiers

Datum: 19 januari 2021

Door het coronavirus werken ook zorgprofessionals thuis, voor zover dat kan. Kantoorpersoneel dat momenteel thuiswerkt, doet dat veelal op zijn of haar persoonlijke computer en op internet zit via het thuisnetwerk. Privécomputers zijn echter minder goed beveiligd dan de computers op een zorgkantoor. Het is daarom van belang dat zorgpersoneel thuis extra beveiligingsmaatregelen neemt.

vpngids

Dat de zorg overbelast raakt, betekent voor veel kantoorpersoneel in de zorg dat zij voorlopig thuis blijven werken. Juist doordat zij zelf ook van dichtbij meemaken welke druk er bij hun collega’s ligt, dragen zij graag bij aan het indammen van coronabesmettingen.

 

Risico van thuiswerken

Voor zorgprofessionals is vertrouwelijk omgaan met online patiëntendossiers belangrijk. De beveiliging van thuiscomputers is echter niet altijd even vanzelfsprekend. Meestal hebben privécomputers wel een firewall of virusscanner, maar voor het beveiligen van vertrouwelijke dossiers is dit onvoldoende.

 

Thuis werken met patiëntendossiers is niet altijd onveilig, maar het gaat wel gepaard met risico’s. Gegevens op thuisnetwerken zijn namelijk meestal niet gecodeerd. Dit betekent dat een digitale indringer gegevens buit kan maken.

 

Beveiligen van de privécomputer

Wil je je computer thuis te beveiligen, dan is het van belang om alle internetactiviteit te versleutelen. Daarmee kan een kwaadwillende enkel gecodeerde gegevens te pakken krijgen.

 

Het versleutelen van je internetverkeer doe je met behulp van een Virtueel Privénetwerk. Zo’n VPN kun je inschakelen met behulp van een programma en een abonnement. Er zijn veel verschillende aanbieders van VPN’s, ieder met andere eigenschappen.

 

Om erachter te komen welke VPN’s betrouwbaar zijn, heeft VPNGids.nl allerlei VPN-aanbieders getest en een lijst met de beste VPN opgesteld. Voor het gebruiken van een VPN voor veilig werken met patiëntengegevens zijn de beveiligingsaspecten essentieel.

 

Ook wanneer je vanaf thuis inlogt bij het bedrijfsnetwerk, zoals via VMware of Citrix, is het verstandig om een aanvullende VPN in te schakelen. Inloggen bij een bedrijfsnetwerk zorgt wel voor wat beveiliging voor je internetverbinding, maar niet zoveel als waar een VPN zorgt.

 

Oppassen met e-mails

Een VPN beveiligt de internetverbinding en codeert alle gegevens. Dit betekent echter dat er nog altijd voorzichtigheid geboden is bij het online werken met persoongegevens. De ontvanger van een e-mail kan bijvoorbeeld de tekst in een mail gewoon lezen.

 

Verstuur je een e-mail over een specifieke patiënt, dan is het dus erg belangrijk om extra goed op te letten naar wie je deze stuurt.

 

Een VPN gebruiken

Als je een VPN-abonnement hebt uitgekozen, resten er nog enkele stappen voordat je veilig thuis met patiëntengegevens kunt werken. Allereerst installeer je op je computer het programma dat bij jouw VPN-provider hoort. Via dit programma kun je je VPN inschakelen.

 

Wanneer je begint met werken, schakel je – zodra je een internetverbinding hebt – de VPN in. Vanaf dat moment kun je veilig werken in patiëntendossiers.

 

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *