“Wijkverpleegkundige kan weer beroep van aanzien worden”

“Wijkverpleegkundige kan weer beroep van aanzien worden”

Datum: 17 oktober 2019

Het imago van wijkverpleegkundige onder studenten verandert waarschijnlijk pas wanneer het hele maatschappelijk beeld van het beroep kantelt.

Het nieuwe onderwijsprogramma van de opleiding Verpleegkunde levert vooralsnog geen extra wijkverpleegkundigen op. Recent afgestudeerde studenten hbo-V geven nog steeds de voorkeur aan het ziekenhuis als werkplek. Dat constateert Margriet van Iersel, promovendus en docent-onderzoeker bij de HvA-opleiding Verpleegkunde, in een recente publicatie. Bliksemstages, wijkverpleegkundigen voor de klas, casussen van cliënten thuis: de vernieuwde opleiding Verpleegkunde bevat het allemaal, maar het leidt nog niet tot het gewenst effect. De opleiding lijkt dus maar weinig invloed te hebben op de carrièrekeuzes van studenten. Ook opvallend: het is een misvatting om te denken dat juist complexe taken onder de aandacht moet worden gebracht bij de studenten om hen te enthousiasmeren.

Opleiding en werkveld hoopten dat door het vernieuwde onderwijs studenten mogelijk een completer en positiever beeld meekrijgen van de wijkverpleegkunde. Want jarenlang was er relatief weinig aandacht voor in het onderwijs, en onbekend maakt onbemind. Maar tot nu toe is er geen effect van het vernieuwde onderwijs te bespeuren: de beeldvorming onder verpleegkunde-studenten is onveranderd, en dat geldt ook voor hun keuzes. Dat blijkt uit resultaten die Margriet van Iersel onlangs publiceerde in BMC Medical Education.

Wijk heeft lagere status
Zo’n driekwart van de verpleegkundestudenten wil bij hun afstuderen  het liefst werken in een ziekenhuis. Zij associëren de wijk met een lagere status dan het ziekenhuis. Ook schat de meerderheid de wijk in als een minder prettige werkomgeving, en denken studenten dat ze er minder begeleiding krijgen.
Voor dit tussentijdse onderzoek ondervroeg Van Iersel in totaal 577 vierdejaars verpleegkundestudenten van de HvA via een schriftelijke enquête over hun gewenste werkplek en hun beeld van de wijkzorg. Zij vergeleek de voorkeuren van studenten die onder het nieuwe onderwijs afstudeerden in 2018, met een controlegroep van studenten die in 2015, 2016 en 2017 afstudeerden onder het oude curriculum.

Bijbaan biedt aanknopingspunten
De opleiding lijkt dus maar weinig invloed te hebben op de carrièrekeuzes van studenten. Margriet van Iersel: “Natuurlijk hadden we op meer effect gehoopt van onze inspanningen. Maar het is het goed deze resultaten te delen, want we weten nu een stuk meer over dit onderwerp.”
Zo vond Van Iersel wél twee andere factoren die voorspellen of studenten de wijk als werkplek zien zitten: religie en een bijbaan in de thuiszorg. Religieuze studenten én studenten die al in de wijk werken, staan aanmerkelijk positiever tegenover de wijkverpleegkunde. Met name die bijbaan is opvallend. “Dat biedt aanknopingspunten, want het gaat hier laag-complexe zorg, dus geen taken van een hbo-wijkverpleegkundige”, zegt Van Iersel. “We dachten dat we juist de complexe taken onder de aandacht moesten brengen om studenten te enthousiasmeren, maar blijkbaar werkt het andersom. Doordat deze studenten al bij cliënten over de vloer komen, merken zij zelf hoe divers de groep is achter de voordeur, en hoe leuk het is op deze manier zorg te verlenen.”

Biedt recente groei aanmelding hbo-v soelaas?
Intussen blijft er een groot tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen voor de wijk. Afgestudeerde hbo-verpleegkundigen zijn hard nodig, aangezien de meeste zorg in de toekomst bij mensen thuis gaat plaatsvinden. En of de recente groei van het aantal aanmeldingen voor de opleidingen hbo-v hiervoor soelaas biedt, moet nog blijken. Dit probleem speelt wereldwijd, en de vragenlijst die Van Iersel ontwikkelde, wordt inmiddels ook gebruikt in China, Australië en Turkije, om daar de beeldvorming onder verpleegkunde-studenten te peilen.

Van Iersel verwacht eigenlijk dat het een zaak is van de lange adem. “De hele zorg verschuift, maar dat kost veel tijd. Het imago van wijkverpleegkundige onder studenten verandert waarschijnlijk pas wanneer het hele maatschappelijk beeld van het beroep kantelt. Dat zo’n beeld fluctueert, blijkt uit het verleden: de wijkverpleegkundige had ooit een populair imago, was een beroep van aanzien. Dat kan het opnieuw worden.”

Bron: HvA

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *