Zelfmanagementondersteuning: patiënt krijgt meer grip

Zelfmanagementondersteuning: patiënt krijgt meer grip

Datum: 8 oktober 2018

Met de reuma-app kunnen mensen meer grip krijgen op hun aandoening.

Patiënten met een chronische aandoening krijgen graag ondersteuning die aansluit op hun dagelijks leven. Dat betekent dat de ondersteuning zich niet alleen richt op het medische aspect, maar ook ingaat op de uitdagingen die patiënten ervaren als gevolg van de emotionele en sociale consequenties van hun chronische aandoening. Met de reuma-app bijvoorbeeld krijgen zij meer grip op hun ziekte. Het is een nieuwe interventie die Janet Been-Dahmen heeft onderzocht.  Uit haar proefschrift  ‘Self-Management Support: a broader perspective on what patients need and nurses could provide ’blijkt ook dat patiënten graag een gevoel van controle ervaren. Janet Been zal op woensdag 10 oktoberhaar proefschrift  verdedigen.

Het promotieonderzoek – onderdeel van het programma NURSE-CC- richt zich op de ondersteuning die professionals kunnen bieden aan patiënten met een chronische aandoening. Deze patiënten staan continu voor de uitdaging om hun dagelijks leven aan te passen aan de lichamelijke, psychologische en sociale consequenties daarvan. Om hen in staat te stellen een actieve rol te spelen bij het managen van hun aandoening, hebben zij ondersteuning van professionals nodig.

Reuma-app en Zelfmanagement-Web onderzocht
Janet Been-Dahmen heeft twee zelfmanagementinterventies geëvalueerd. Eén van deze interventies is de ‘Reuma-app’ die is ontwikkeld door verpleegkundigen, reumatologen en patiënten. 42 procent van de gebruikers gaf aan meer grip op reuma te krijgen door het gebruik van de app. Ook werd binnen het programma NURSE-CC in samenwerking met het Erasmus MC op systematische wijze een hulpmiddel ontwikkeld voor het bieden van verpleegkundige zelfmanagementondersteuning: het Zelfmanagement-Web. Zowel patiënt als professional gaven aan dat deze interventie voor hen van toegevoegde waarde was.

Patiënten willen gevoel van controle ervaren
Naast de evaluatie van de twee zelfmanagementinterventies is ook gekeken naar de momenten waarop interventies succesvol zijn. Gebleken is dat voor het ontwikkelen en handhaven van nieuw gedrag het belangrijk is dat patiënten zelf een gevoel van controle ervaren. Het meest succesvol waren interventies die educatie op maat aanbieden en dat combineren met positieve bekrachtiging en het aanleren van vaardigheden.

Lees hier ook het artikel op ZorgenZ: Verpleegkundigen kunnen eigen regie patiënten beter ondersteunen

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *