OLVG-verpleegkundige brengt op de bakfiets chemo thuis

OLVG-verpleegkundige brengt op de bakfiets chemo thuis

Datum: 2 juli 2019

Mensen met kanker vinden het vaak onplezierig om voor hun behandeling vaak naar het ziekenhuis te moeten. Het OLVG in Amsterdam is begonnen met een pilot waarbij de oncologieverpleegkundige een deel van de kankerbehandeling thuis bij de patiënt toedient. Ze rijdt door de stad met een elektrische bakfiets. De pilot is onderdeel van het programma de Juiste Zorg op de Juiste Plek.

‘Tijdens een kankerbehandeling brengen patiënten veel tijd in het ziekenhuis door. We weten dat dit als zeer belastend wordt ervaren. Met deze nieuwe service kunnen we een deel van de behandeling gewoon thuis bij de patiënt verzorgen. Uiteraard onder begeleiding van hun eigen oncologieverpleegkundige. Zorg precies zoals in het ziekenhuis, maar dan thuis met de vertrouwde gezichten. Voor veel patiënten is dat een stuk prettiger”, aldus Maud Geenen, oncoloog in OLVG.

Ook driehoog achter
Om de zorg thuis mogelijk te maken, is gekeken hoe OLVG-verpleegkundigen zo snel en makkelijk mogelijk bij mensen thuis kunnen komen. “Met de auto in Amsterdam is niet ideaal. De elektrische bakfiets is daarom echt een uitkomst. Parkeren is geen probleem en met een speciale rugtas kom je vervolgens gemakkelijk bij de patiënt thuis, ook driehoog achter”, zegt oncologieverpleegkundige Lisette Bruijnis.

Verhoogt bakfiets werkplezier?
Vier oncologieverpleegkundigen uit OLVG locatie Oost en West starten met de pilot. Een half jaar lang rijden de oncologieverpleegkundigen twee dagen per week naar de patiënten. Tijdens de pilot onderzoekt het ziekenhuis of patiënten de behandeling thuis inderdaad prettiger vinden dan in het ziekenhuis. Daarnaast moet blijken of de ”bakfietsdienst” het werkplezier van de oncologieverpleegkundigen verhoogd. Afhankelijk hiervan wordt het aantal thuisbehandelingen uitgebreid.

Juiste zorg, op de juiste plek
De pilot is onderdeel van het programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Samen met andere zorgverleners zoekt OLVG continu naar manieren om zorg te verplaatsen naar die plek die prettig is voor patiënten (bijvoorbeeld dichterbij mensen thuis), (te dure en overbodige) zorg te voorkomen en zorg waar mogelijk te vervangen door bijvoorbeeld e-health.

De pilot Oncologische Zorg Thuis krijgt steun van het ministerie van VWS en Zilveren Kruis.

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *