Noordelijke oefentherapeuten vieren samenwerking

Noordelijke oefentherapeuten vieren samenwerking

Datum: 22 januari 2016
noordelijke_oefentherapeuten_zorgenz

Met een ballonnenspel werd door de Noordelijke oefentherapeuten de noodzaak om elkaar te kunnen vertrouwen onderstreept.

Op aangeven van voorzitter/regiomanager Marja Nijhof hieven de Verenigde Oefentherapeuten Cesar/Mensendieck voor de kop van Overijssel/NO-polder en Groningen Friesland Drente, in het noorden van het land het glas op 2016. Op uitnodiging waren vertegenwoordigers van ROS Friesland en ELANN/ROS van de partij. De ontspannen sfeer vormde tevens de bedding voor een inhoudelijk verhaal.

Esther Weijters uit Drachten presenteerde een samenwerkingstraject en de ondersteuning daarbij door ROS Friesland. Met oefentherapeuten en eerstelijns collega’s uit onder meer diëtetiek en ergotherapie streeft zij naar een geïntegreerd zorgaanbod voor kinderen. Dat onderling vertrouwen daartoe een belangrijke voorwaarde is, illustreerde zij aan de hand van een oefening met ballonnen. Ook de noodzaak om elkaars verwachtingen en motieven voor samenwerking te verkennen werd onderstreept. Alsmede een onafhankelijke begeleiding, want dat objectiveert de soms subjectieve waarneming van deelnemers, die immers ook concurrent kunnen zijn.

Ondernemend zijn
Een motief om deze samenwerking aan te gaan is ‘herkenbaar zijn’. Zowel naar ouders met een zorgvraag als naar bijvoorbeeld gemeenten, die hebben immers te maken met de decentralisatie in het sociaal domein van met name het jeugdbeleid. Een samenwerkingsverband wordt tenslotte eerder ‘gezien’ dan een solo-praktijk. Esther’s mede-praktijkhouder Nynke Gietema gaf aan dat zij 25 jaar geleden voor oefentherapie koos om een eigen praktijk te kunnen starten. Als belangrijkste verandering sindsdien noemt ze de noodzaak voor oefentherapeuten om ‘ondernemend’ te zijn. Het ontwikkelen van het samenwerkingsverband is daarvan een uiting. Zie ook de website Oefentherapiedrachten.nl.
www.oefentherapiedrachten.nl
De presentatie werd met belangstellende vragen onthaald. Marja Nijhof – die dit jaar als voorzitter aftreedt – zag haar woorden van dank met luid applaus bevestigd.

Bert Westerink, ELANN/ROS

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *