Veel kansen voor ouderen in Houten

Veel kansen voor ouderen in Houten

Datum: 25 januari 2018

Wethouder Jocko Rensen en huisarts Erna de Goede

Goed oud worden in Houten. Dat is de ambitie van het programma DuurSaam Houten. Een tevreden oudere die meerdere mogelijkheden heeft om actief deel te nemen aan de maatschappij en niet achter de geraniums komt te zitten. Een interview met de initiatiefnemers huisarts en bestuurder Erna de Goede en wethouder Jocko Rensen. Dit interview heeft in een speciale nieuwsbrief van Raedelijn gestaan, waarin met betrokkenen vooruit wordt geblikt naar 2018. Welke uitdagingen liggen er? Wat zijn de kansen? Met toestemming neemt ZorgenZ een aantal interviews over.

Welke uitdagingen liggen er in 2018?
Erna de Goede: “Verdere verbinding van het sociaal domein met de eerste lijn op het gebied van de ouderenzorg.” Wethouder Jocko Rensen vult aan: “Het dichter bij elkaar brengen van de verschillende werelden van welzijn en zorg. Afgelopen jaar hebben we echt een aantal knelpunten op tafel gekregen. Sommige gezamenlijke initiatieven overlappen wetten zoals Wmo, Wlz of Zorgverzekeringswet. De uitdaging is, hoe ga je dat dan coördineren?”

Welke kansen ziet u? 
“We zien heel veel kansen. We hebben een goed netwerk en leren elkaar steeds beter kennen. Korte lijnen zijn belangrijk,” zegt Erna de Goede. “Door van elkaar te weten wat je kunt bieden aan een oudere inwoner van Houten, kun je concreet aan de slag. Daarnaast trekken we al jaren op met de gemeente en de andere partners die ook bestuurlijk vertegenwoordigd zijn in DuurSaam Houten, zoals het St. Antonius Ziekenhuis en VVT-instellingen. Wethouder Rensen: “Wat mij opvalt en hoopvol maakt, is dat er al veel gebeurt. Door dat beter te verbinden, kunnen we voor inwoners écht meer betekenen. Dan zie je dat je met relatief overzichtelijke inspanningen tot mooie resultaten kunt komen. En dat inspireert anderen dan weer: zij willen ook meedoen.”

Wat staat hoog op de agenda? 
Erna de Goede: “De implementatie van veel werkafspraken. Echt het uitbouwen van concrete afspraken en implementatie in de praktijk. Niet alleen met de huisarts, maar ook met partijen om de huisartsenpraktijk heen. Zoals afspraken met het ziekenhuis over de overdracht voor of na tijdelijke opname. Dat zijn afspraken op medisch, farmaceutisch en verpleegkundig gebied. Dat heeft ook te maken met ICT en privacy. Daar hebben we enorme stappen kunnen zetten.”
Jocko Rensen: “Dat rekening houden met elkaars agenda is best lastig. Ik denk dat we dat in het begin veel te veel onderschatten. We hebben regelmatig overleg met Zorg in Houten, als lokale eerste lijn, aan de hand van een bestuurlijke agenda. In het begin stonden wij er helemaal niet bij stil dat een huisarts overdag zijn werk moet doen.”

Hoe ziet u de rol van Raedelijn?
“Als facilitator en verbinder daar waar nodig. De bredere blik en aangeven welke andere initiatieven er zijn,” zegt Erna de Goede. Wethouder Jocko Rensen: “Ik denk aan de rol van coach in bijvoorbeeld een voetbalteam. Daar ligt zeker een rol bij de diensten vanRraedelijn. Een partij die voor ons extra kennis, verbinding, een frisse blik en nog meer coachende vaardigheden toevoegt, waardoor uiteindelijk zowel de projectorganisatie en het netwerk goed tot zijn recht komen.”

Waar hoopt u te staan over een jaar?
“We hopen het programma duurzaam geïmplementeerd te krijgen, want dan stopt de tijdelijkheid van het project,” zegt Erna de Goede. “Met een goede verbinding met het sociaal domein, zodat het voor inwoners echt mogelijk is om goed oud te worden in Houten. Jocko Rensen vult aan: “Onze kernopgave is inderdaad om het project overbodig te maken en de samenwerkingsafspraken structureel te maken. Dat de nieuwe werkwijze de norm is, hoe wij in Houten werken. Een jaar gaat snel. Dus ik verwacht dat er nog wel degelijk ontwikkeling nodig is. Dat heeft ook met de complexiteit van het hele sociaal domein te maken. We hebben het primair over zorg, maar ik denk dat we ook nog veel meer de verbinding met wonen, werk en inkomen en ook andere velden kunnen maken. Daar moeten we ook een beweging in maken.”

Miriam de Kort

(Foto: Antoinette Blok)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *