Succes met Welzijn op Recept In Amsterdam Noord

Succes met Welzijn op Recept In Amsterdam Noord

Datum: 30 januari 2016

welzijn_op_recept_zorgenz“Patiënten die in een sociaal isolement leven kunnen via Welzijn op Recept worden begeleid naar een actiever en rijker sociaal leven”, aldus Hennie den Hartog, sociaal cultureel werker bij Combiwel. Na een succesvolle start in Amsterdam West is het van origine uit Nieuwegein afkomstige concept uitgerold in Amsterdam Noord. Op de website van het Achterstands Ondersteunings Fonds (AOF) van de huisartsen in achterstandswijken in Amsterdam een impressie, die Zorgenz overneemt.

“Welzijn op Recept zorgt voor een goede aansluiting tussen de huisarts en het aanbod voor welzijn in de buurt,” vertelt Hennie den Hartog. Als je als huisarts het idee hebt dat je patiënt baat zou kunnen hebben bij het welzijnsaanbod maar zelf de stap niet zo snel neemt, kun je als huisarts een papieren welzijnsrecept meegeven. “Maar ik stuur altijd gewoon een e-mail naar Hennie” geeft Alex Tempelman, huisarts in Nieuwendam-Noord, aan.

Iets leren en iets doen
Hennie neemt vervolgens contact op met de doorverwezen patiënt. Uiteraard kan de persoon in kwestie ook zelf contact opnemen. Daarna volgt een intake en wordt gekeken wat de ambities zijn van degene die is doorverwezen. “Maar het doel van het traject moet zijn wel zijn: iets leren en iets doen” verduidelijkt Hennie. Vervolgens wordt gezocht naar passende activiteiten, aansluitend bij de mogelijkheden, zowel fysiek als mentaal. Indien nodig gaat Hennie een of meer keer mee naar de activiteiten. “Na een half jaar bel ik altijd nog even om te vragen hoe het gaat”, aldus Hennie.

Over een drempel
”Over het algemeen verwijs ik patiënten die ik vaak zie en waar meerdere problemen spelen van niet-medische aard”, legt Alex Tempelman uit. ”Deze mensen leven vaak in een sociaal isolement. Patiënten reageren over het algemeen welwillend op mijn verwijzing. Het verschil is ook echt dat ze over een drempel heen worden geholpen op deze manier. Tegelijkertijd nemen patiënten mijn verwijzing serieus, deze komt immers van de huisarts.” De meeste mensen worden verwezen door de huisarts, maar kunnen ook via de wijkverpleegkundige of het ziekenhuis bij Hennie terecht komen. Al meer dan 90 inwoners van Amsterdam Noord zijn via Welzijn op Recept naar haar verwezen het afgelopen jaar.

Succesfactoren
Welzijn op Recept verbetert de verbinding tussen welzijn en de huisartsenpraktijk. “Een succesfactor is absoluut Hennie zelf, zij heeft met haar persoonlijke enthousiasme veel tijd gestoken in het uitrollen en bekend maken van het concept onder de huisartsen”, aldus Alex. Een andere succesfactor is dat er op maat gezocht kan worden naar activiteiten die passend zijn en dat er begeleiding is om deze mensen over een drempel heen te helpen. “Een vrouw die via Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam bij mij terecht kwam, leefde erg geïsoleerd” vertelt Hennie. “Ze had last van trauma’s en ernstig overgewicht. Inmiddels doet deze vrouw vrijwilligerswerk bij de Opvoedpoli en leert ze fietsen. Het gaat een stuk beter met haar.”

Invloed van eenzaamheid op gezondheid
“Ik ben me nog meer bewust geworden van de grote invloed die eenzaamheid heeft op de gezondheid. In eerste instantie lijkt zo’n papieren recept een beetje wollig maar het is écht heel belangrijk. Mensen komen hier soms heel weinig de deur uit en hebben een kleine leefwereld”, aldus Alex. “Ik schrik er van hoeveel mensen binnen zitten. Door Welzijn op Recept stel ik vaker vragen aan patiënten over hun sociale leven en verwijs ik vaker door naar welzijnsactiviteiten”.

Meer informatie over Welzijn op Recept staat in de Handleiding voor de ontwikkeling en invoering van het welzijnsrecept. Het AOF wordt uitgevoerd door de ROS 1steLijn Amsterdam

Karlien Douma (AOF en 1steLijn Amsterdam)

(Afbeelding van de cover van de handleiding van Welzijn op Recept

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *