“Stel niet teveel eisen aan wijkverpleegkundigen”

“Stel niet teveel eisen aan wijkverpleegkundigen”

Datum: 7 december 2016

margreetroijers-zorgmatengoes-578x420WIJKVERPLEGING, WAARHEEN? – Deel 5 – Margreet Roijers, een van de vier initiatiefnemers van de coöperatie ZorgMaten Goes, werkt als zelfstandig wijkverpleegkundige. Dat lukt goed. Wat vindt zij van de ontwikkelingen en discussies rond de wijkverpleegkundigen? “We maken het ingewikkelder dan het is.”

Begin dit jaar meldde Margreet Roijers in een artikel op ZorgenZ dat het goed lukte met ZorgMaten Goes. “We zijn nog steeds in de lucht, we hebben contracten voor volgend jaar en nu ook voor de Wlz. Daar zijn we erg blij mee. Dat betekent dat we voor onze cliënten die een verpleeghuisindicatie hebben maar met zorg verantwoord thuis kunnen blijven wonen, kunnen blijven zorgen. Dat gaat met het modulaire pakket thuis. Vanuit de juiste financiering kunnen we deze cliënten blijven helpen. Dat is voor onze continuïteit van de hulpverlening belangrijk. We zien dat de zorgkantoren niet zoals voorheen voor grote zorgaanbieders kiezen, maar inzetten op verbreding en meer keuzen voor de cliënten.”

Margreet Roijers reageert op de reeks artikelen in WIJKVERPLEGING, WAARHEEN? Echt goed dat zij zich in de discussie mengt! Dat is niet altijd eenvoudig voor wijkverpleegkundigen die dagelijks in de zorgverlening actief zijn en veelal gebonden zijn aan thuiszorgorganisaties. Van de kant van Zorgenz grote waardering. Margreet’s reactie op het interview met José van Dorst volgt op bijdragen op Zorgenz van eerst Margriet van Iersel, daarna Ineke Voordouw en vervolgens Yingzi Zhan/Marja van Leeuwen . Deze week kwam Franca van Rosmalen aan het woord. Aarzel niet met een bijdrage in deze discussie!

Steeds onze kwaliteit laten zien gaat wat ver
Natuurlijk zijn er dingen die moeten en die haar soms storen. “Dat is inherent aan de zorg, lijkt wel, en heeft te maken met het vertrouwen dat mensen hebben in zorgverleners. We moeten steeds aantonen dat we kwaliteit leveren. Dat is geen probleem, onze cliënten geven ons goede beoordelingen. Er is niks mis mee dat we onze kwaliteit moeten laten zien, maar soms gaat het wat ver. We hebben bij ZorgMaten Goes nu bijvoorbeeld een raad van toezicht die uit twee mensen bestaat en een cliëntenraad met twee leden.”

zorgmaten_goes_zorgenzoed_Zorgenz_De_BevelanderTekort door hoge eisen
Margreet Roijers: “Het is een heel mooi beroep, maar ik heb de indruk dat het ingewikkeld wordt gemaakt. José van Dorst waarschuwt voor het tekort aan wijkverpleegkundigen. Ik denk dat dit komt door de hoge eisen die we stellen aan wijkverpleegkundigen. Er zijn volgens mij veel wijkverpleegkundigen zoals ik van niveau vier met 30 jaar ervaring. Laat de ervaring van deze groep meewegen, zorg voor een goede coach en een overgangsperiode. Indiceren gaat me ook prima af, we hebben de cursus ‘Vakbekwaam indiceren’ gevolgd en zijn het gaan doen.”

Niet iedereen geschikt voor ondernemerschap
Wordt de beroepsgroep gemangeld, wordt er teveel van wijkverpleegkundigen verwacht? “Ik denk dat het waar is. In grote organisaties zie je dat er gewerkt moet worden in zelfsturende teams. Dat is een omschakeling, wijkverpleegkundigen moeten veel zelf doen, maar moeten ook durven loslaten en delegeren. Dat betekent dat ze goede mensen onder zich moeten hebben.”
Zijn wijkverpleegkundigen over tien jaar zelfstandige ondernemers met een eigen praktijk? “Ik zou dat een heel wenselijke ontwikkeling vinden, alleen is niet iedereen geschikt voor het ondernemerschap. Je moet daar de juiste eigenschappen voor hebben.”

Corina de Feijter

Reageren? Stuur een mail naar info@zorgenz.nl of meld een reactie telefonisch aan op nummer 06 53 726097 (Kees Kommer).

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *