“Specialistische zorg in de wijk in Utrecht is niet geborgd”

“Specialistische zorg in de wijk in Utrecht is niet geborgd”

Datum: 20 december 2015

carin_de_kok_zorgenzDe proef Zorg in de Wijk van Zilveren Kruis waarbij één voorkeursaanbieder per wijk de verantwoordelijkheid krijgt om voor hun verzekerden de wijkverpleegkundige zorg te leveren, gaat door in januari. “Onze bezwaren die wij in een open brief eerder hebben geuit, blijven overeind staan. Wij blijven de ontwikkelingen daarom ook kritisch volgen”, reageert huisarts Carin de Kok, die samen met Leo Kliphuis de directie voert van Huisartsen Utrecht Stad (HUS).

Zilveren Kruis gelooft erin dat één wijkregisseur met een gegarandeerd wijkbudget voor de aankomende drie jaar zorgt voor een optimale samenwerking in de wijk, vernieuwing en verbetering. De afgelopen periode voerde Zilveren Kruis gesprekken met de voorkeursaanbieders en huisartsen in Utrecht om afspraken te maken over de implementatie. Belangrijk onderdeel van die gesprekken was de continuïteit van specialistische wijkverpleging. Daar zijn nu voor het eerste kwartaal van 2016 afspraken over gemaakt.

Er komt een overgangsperiode tot 1 april
Gezien de korte implementatieperiode in Utrecht heeft Zilveren Kruis besloten dat er een overgangsperiode komt tot 1 april 2016. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: “Onze proef ís een verandering en ik realiseer me ook dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is. De overgangsperiode geeft de tijd om structurele afspraken te maken over samenwerking in de wijk en de specialistische zorg.”

Geen garantie dat inzet specialistische zorg is geborgd
In de open brief liet HUS al weten dat er bij de aanbesteding geen rekening is gehouden met de gespecialiseerde zorg, zoals casemanagers dementie, oncologieverpleegkundige, wondverpleegkundige en palliatieve zorg/thuiszorg technologie. De huisartsen schreven destijds: ‘Aangezien deze vormen van zorg alleen bovenwijks en regionaal georganiseerd kunnen worden, dreigt deze zorg te verdwijnen door de proef. Met alle gevolgen van dien voor de cliënten die door de veranderingen en bezuinigingen in het zorgstelsel meer op zichzelf aangewezen zijn en thuis moeten blijven wonen.’ De Kok: “Er is geen garantie dat de inzet van specialistische wijkverpleegkundige zorg nu geborgd is. We blijven de ontwikkelingen in deze drie maanden daarom ook goed volgen.”

Inzet van gespecialiseerde zorg wordt moeilijk
De thuiszorgorganisaties moeten er samen uit zien te komen. “Of dit gaat lukken, is koffiedik kijken”, zegt De Kok. Eerder werd bekend dat Buurtzorg bij de gunning voor de proef tien wijken en Careyn maar vijf wijken gegund kreeg. Bij nader inzien besloot Zilveren Kruis toch drie wijken extra aan Careyn te gunnen en niet aan Buurtzorg.
Buurtzorg heeft bij de gunning een lager tarief geoffreerd en dat bemoeilijkt de inzet van gespecialiseerde zorg. De wijkteams krijgen een eigen budget dat ze naar eigen inzicht kunnen besteden. De Kok: “Wij zien het risico dat vanwege deze beperking in de budgetten niet de benodigde specialistische zorg ingezet wordt door de wijkteams, of dat er onvoldoende expertise is bij de wijkverpleegkundige om in te schatten of er specialistische zorg nodig is.”

Coördinatielast van huisartsen wordt groter
In de proef krijgen de wijkverpleegkundigen volgens Zilveren Kruis meer vrijheid. Zij kennen de situatie in de wijk door en door en kunnen de beste ondersteuning thuis geven. Verzekerden kunnen zo rekenen op één hecht team van zorgaanbieders, doordat er per wijk één voorkeursaanbieder is, aldus het persbericht van Zilveren Kruis.
In de brief wezen de huisartsen er al op dat veel wijkverpleegkundige teams in de stad intensief samenwerken met huisartsenpraktijken. Ze schreven dat de beoogde herverdeling van de wijkverpleegkundige zorg een abrupt einde maakt aan tal van deze door jarenlange inzet opgebouwde samenwerkingsverbanden. Nu voegt De Kok eraan toe: “Bovendien wordt de coördinatielast van de huisartsen groter doordat andere verzekeraars niet volgen.”

Corina de Feijter

De brief van HUS is in de cloud te lezen.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *