Psychologen maken zich zorgen

Psychologen maken zich zorgen

Datum: 9 maart 2017
elly_plooy_nip_zorgenz

Elly Plooi (NIP): “De politiek moet inzien dat de psycholoog een grote rol speelt in het gezond houden van de samenleving.”

OVER TOEGANKELIJKHEID EN ONAFHANKELIJKHEID – “Een goed voorbeeld van die rol van psychologen is het terugdringen van burn-out, dat thuis én op het werk steeds meer gezien wordt als volksziekte nummer 1. Daar zie je dat de toegankelijkheid van de psychologie, een goed functionerende jeugdzorg en onze mentale gezondheid hand in hand gaan. Dat is niet alleen belangrijk voor de verzekeraar, maar vooral voor de gezinnen en werkgevers in Nederland.”

Zo verwoordt voorzitter Elly Plooij van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) de bijdrage die de branchevereniging kan leveren aan de samenleving. Maar uit een enquête die het NIP onder haar leden heeft gehouden, blijkt dat de psychologen zich zorgen maken over de toenemende marginalisering van de professional. Met ruim 13.000 leden is het NIP de grootste beroepsvereniging voor de psychologie. “Wij zien in ons ledenpanel dat er zorgen leven over de rol van de zorgverzekeraar, een rol die zich vertaalt in toename van administratieve druk en bureaucratische regelzucht. Dat gaat ten koste van de tijd voor de cliënt.”

Waarschuwing voor zorgverzekeraar
Het NIP vindt dat de zorgverzekeraar niet alleen buiten de diagnose en de behandeling moet blijven, maar zich ook rekenschap moet geven van de bijdrage van de psychologie aan de gezondheid. Elly Plooij licht toe: “In een gezonde maatschappij zijn de psychologen toegankelijk en onafhankelijk. Het welzijn van de patiënt staat altijd voorop. De politiek zou moeten inzien dat de psycholoog een grote rol speelt in het gezond houden van onze samenleving.” Namens de psychologen roept het NIP de politiek op om zich sterk te maken voor de psychologie.

Kijk op de website www.psynip.nl voor meer informatie over het Nederlands Instituut voor Psychologen.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *