Pilot POH Jeugd in huisartsenpraktijk Leeuwarden

Pilot POH Jeugd in huisartsenpraktijk Leeuwarden

Datum: 22 december 2015
poh_jeugd_friesland_zorgenz

Esther Leijstra, POH Jeugd en huisarts Peter en Volder, in de Leeuwarder praktijk Bilgaard.

In Leeuwarden is in april 2015 een pilot gestart bij de huisartsenpraktijken Bilgaard/Aldlân en het Gezondheidscentrum Bonnehûs. De huisartsen worden ondersteund door praktijkondersteuners Jeugd. De huisartspraktijken, de wijkteams, het onderwijs, de GGD, GGZ-Friesland en de gemeente Leeuwarden werken in de POH Jeugd nauw samen.

De huisartsen van deze praktijken hebben aangegeven dat het van groot belang is om vroegtijdig psychische of psychosociale problemen bij kinderen te signaleren en te behandelen. Hoe eerder kinderen behandeld worden, hoe kleiner de kans dat problemen verergeren. Ook ouders worden meegenomen in de behandeling van een kind. Zij krijgen tips hoe om te gaan met de betreffende situatie van hun kind.

Prettiger voor het kind
De POH Jeugd zijn ervaren orthopedagogen. Huisartsen verwijzen gezinnen en/of kinderen door naar hen als er een vermoeden is van psychische of psychosociale problemen. Waar er voorheen werd doorverwezen naar specialistische zorg (kinderpsychologen/psychiaters), gaan de kinderen nu eerst door naar de POH Jeugd. Deze manier van werken is prettiger voor het kind, want zij kunnen gewoon in de huisartsenpraktijk behandeld worden als dat nodig is.

Bevoegd om lichte handelingen uit te voeren
De praktijkondersteuners doen onderzoek en kijken wat er aan de hand is. Gaat het om problemen door omstandigheden, zoals scheiden van ouders of pesten of is er sprake van ernstiger problematiek, zoals een psychische stoornis? Ze zijn bevoegd om lichte behandelingen uit te voeren. Als de praktijkondersteuner klaar is met een behandeling, maar het nog wel nodig acht dat er een vinger aan de pols wordt gehouden, dan kunnen zij het gezin doorsturen naar het Jeugd en Gezinsteam. De grens voor de praktijkondersteuners ligt daar waar zwaardere behandeling noodzakelijk is. Dan wordt er doorgestuurd naar de specialistische zorg.
De POH Jeugd hebben niet alleen een rol bij de huisartsen. Zij hebben ook contact met interne begeleiders op scholen. Het is van belang dat indien er sprake is van problemen, er zowel thuis als op school aan gewerkt wordt.

We leren veel van elkaar
Waarom doet huisarts Peter ten Wolde (Praktijk Bilgaard) mee aan deze pilot? “Kwaliteitsverbetering! Ik was altijd al erg enthousiast over de praktijkondersteuner voor volwassenen. Een POH Jeugd is van zoveel meerwaarde voor huisartsen maar ook voor onze patiënten. Waar ik voorheen kinderen direct doorstuurde naar de specialistische zorg, stuur ik ze nu door naar Esther, onze praktijkondersteuner Jeugd. Haar kennis van kinderen is veel groter dan die van mij en ze maakt er echt werk van. Ze zit er bovenop als een kind gezien moet worden. We leren veel van elkaar!’

Geen geprotocolleerde behandelingen
Volgens de POH Jeugd Esther Leijstra zijn de gesprekken die ze voert heel divers van aard. Ze kunnen bestaan uit opvoedvragen of gesprekken over minder complexe zaken. “De begeleidingen die ik uitvoer zijn geen geprotocolleerde behandelingen. Als het gaat om meer complexe problematiek, zoals psychiatrische of eetproblemen, stuur ik het kind door naar een specialist. Ik zie kinderen en jongeren tot 18 jaar. Wat ik bijvoorbeeld tegenkom zijn kinderen met boosheid door een echtscheiding of adolescenten met angsten of stemmingswisselingen. In veel gevallen is een gesprek dan al voldoende om het kind en/of de ouders verder op weg te helpen.”

Structureel POH Jeugd in huisartspraktijken
In april 2016 volgt een evaluatie. De bedoeling is dat de pilot wordt omgezet in een structurele plaatsing van deze POH’s bij huisartsen. Het streven is om dit voor elkaar te krijgen bij alle huisartsen in Leeuwarden. ROS Friesland ondersteunt de dialoog tussen de diverse geledingen en bevordert de verdere vorm en inhoud van een POH Jeugd.

Plannen voor een POH Jeugd? Meer informatie? Neem contact op met ROS Friesland: Jenneke Netjes, regioadviseur en adviseur eerstelijns-ggz ROS Friesland (M. 06 53508081, E. j.netjes@rosfriesland.nl) of Erwin Brameijer, regioadviseur ROS Friesland (M. 06 – 21862169, E. e.brameijer@rosfriesland.nl).
Download hier het Infobulletin Praktijkondersteuners jeugd.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *