Ondersteunende zelfzorg is niet vanzelfsprekend

Ondersteunende zelfzorg is niet vanzelfsprekend

Datum: 1 december 2018

Als mensen zelf meer grip krijgen op hun leefstijl, werkt dit positief op hun gezondheid én hun kwaliteit van hun leven. Maar hoe pak je dat aan? Dat is nog niet zo vanzelfsprekend. In de regio Almelo loopt er een proef met de zogenoemde ‘ondersteunende zelfzorg’. Huisartsen en praktijkondersteuners krijgen een training om breder te kijken naar gezondheid en gedrag.

‘Ondersteunende zelfzorg’ betekent dat patiënten die veel zorg nodig hebben, samen met de huisarts en praktijkondersteuner (poh) werken aan hun gezondheid. Hoe het werkt? Huisarts en poh maken meer tijd vrij voor persoonlijke gesprekken met de patiënt waarin het niet alleen draait om de ziekte, maar vooral om wat de patiënt zélf kan bijdragen aan een gezondere leefstijl. De patiënt wordt gestimuleerd zélf met oplossingen te komen en haalbare doelen te stellen.

Bredere blik
Om de artsen te helpen bij het voeren van persoonsgerichte gesprekken zijn er trainingen, mede mogelijk gemaakt door Menzis. In zo’n training leren de huisartsen breder te kijken naar gezondheid en gedrag. En ze leren de patiënt verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun eigen gezondheid. Zo’n 20% van de huisartsen uit de gemeentes Almelo, Tubbergen, Nijverdal, Wierden, Rijssen en Vriezenveen doet mee aan de proef. Het resultaat ervan is dat veel patiënten heel erg tevreden zijn over het persoonlijke contact met hun zorgverlener.

Geen afkeurend vingertje
Henk-Willem Altena (Tactus) heeft voor de huisartsen en de poh’s trainingen verzorgd: “Ik help hen niet onbedoeld het afkeurende vingertje te heffen, dat werkt alleen maar averechts. Onderzoek samen met de patiënt wat hij  zelf kan veranderen. Hoe ziet jouw leven eruit als je klachtenvrij bent? Dát motiveert! Ik zeg: geef de patiënt de kans bewust aan zijn gezondheid te werken. Dat is iets anders dan ‘we stoppen er een pilletje in’.  Je kunt wel jaarlijks de longcapaciteit meten van een patiënt met copd, maar daarmee verandert de ziekte niet. Verbetering bereikt hij door z’n leefstijl aan te passen: gezond eten, stoppen met roken, voorzichtig met alcohol, meer bewegen, minder stress.”

Het geleerde warm houden
Anna Bruns van de Federatie Eerstelijnszorg Almelo bezoekt de deelnemende huisartsen en poh’s na de training: “Trainen is goed, maar het moet natuurlijk in het consult gebeuren. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Door de tijdsdruk heeft de zorgverlener de neiging terug te vallen op oude gewoontes, zoals te veel belang hechten aan protocollen. Onderzoek toont aan dat de huisartsen en poh’s na twee jaar nog maar 10% van het geleerde gebruiken. Daarom is het belangrijk dat het geleerde warm wordt gehouden, zodat de zorgverlener blijft aansluiten bij de patiënt.”

Zie ook het bericht op ZorgenZ: Investeren in ondersteunende zelfzorg loont

Bron: Menzis

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *