Nu ook in Leiden: Welzijn op recept

Nu ook in Leiden: Welzijn op recept

Datum: 5 november 2015

monica_van_papendrecht_reos_zorgenzIn de Leidse wijk De Mors slaat Welzijn op recept aan. De huisartsen schrijven niet meer louter pillen voor of verwijzen naar de specialist, maar geven geregeld ook een ‘recept’ voor welzijnsactiviteiten. “Bij zowel huisartsen als de welzijnssector vraagt de werkwijze om een cultuuromslag,” zegt Reos-adviseur Monica van Papendrecht (foto) in het Leids Dagblad.

“Huisartsen gaan holistischer denken. De welzijnssector wordt meer vraaggericht in plaats van aanbodgericht. Vandaar dat er welzijnscoaches zijn. Zij bekijken welke activiteit het meest geschikt is voor een patiënt,” vervolgt Monica van Papendrecht. Reos is betrokken bij veel van deze initiatieven in de Leidse regio door huisartsen en welzijnswerkers bij elkaar te brengen. In Warmond, Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem loopt het; Lisse is net begonnen. Reos is nu ook betrokken bij het opstarten van het project in Zoeterwoude-Dorp en Noordwijk.’’

Meerdere recepten
Welzijn op recept in Leiden De Mors is een samenwerking van GGD Hollands Midden, Radius, Libertas Leiden, Kwadraad, het sociale wijkteam Mors, huisartspraktijken, gemeente Leiden, Reos, verenigingen, organisaties, initiatieven en vrijwilligers in de wijk. Er worden recepten voor bewegen, vrijwilligerswerk, creatieve activiteiten, samen koken en eten afgegeven.

Begeleiding en advies
Welzijn op recept is een methode om mensen met psychosociale klachten vanuit de huisartspraktijk te verwijzen naar welzijnsactiviteiten. Het doel is dat mensen zelf actief aan hun gezondheid en welzijn werken waardoor hun gezondheid en welbevinden toeneemt en het beroep op de zorg afneemt. Reos adviseert huisartsen en welzijnsorganisaties in de opstart van Welzijn op Recept trajecten. Daarbij geholpen door de ervaringen in Nieuwegein, waar het project al sinds 2011 draait. “Wij delen best practices en do’s and dont’s, zodat niet iedere gemeente opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Wij treden op als procesbegeleider en adviseren over welke stappen nodig zijn om gewenste resultaat te halen. Reos adviseurs hebben expertise in het leggen van de verbinding tussen cultuur van de eerste lijn en welzijn.”
De Mors is de eerste wijk in Leiden die meedoet. De Stevenshof volgt in 2016. Afhankelijk van de bereidheid van de huisartsen, volgt de rest van Leiden de komende jaren.

(Foto: Hans Roggen/Reos)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *