Huisartsen en drogisten gaan naar elkaar doorverwijzen

Huisartsen en drogisten gaan naar elkaar doorverwijzen

Datum: 2 mei 2019

Huisartsen gaan patiënten doorverwijzen naar drogisten en omgekeerd. Dat gebeurt althans in de Proeftuinen Zelfzorg in de regio Brummen en Tiel. Het project is een initiatief van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Doel is te onderzoeken of samenwerking tussen huisartsen en drogisten bijdraagt aan doelmatige zorg bij kleine kwalen. 

De proeftuin onderzoekt of, en zo ja hoe, samenwerking tussen huisarts en drogist leidt tot doelmatige zelfzorg. Het moet onderbouwen hoe de burger betere keuzes kan maken bij kleine kwalen, als het gaat om preventie, afwachten, zorgmedicatie, zelfzorg of bezoek aan reguliere zorg. Huisartsen staan open voor ondersteuning door de drogist bij kleine, veelvoorkomende gezondheidskwalen, zo bleek uit onderzoek van Stichting Pharmacon onder huisartsen en consumenten. Bijna de helft (46 procent) van de huisartsen is positief over ondersteuning door de drogist. Vier op de tien consumenten zien afstemming tussen huisarts en drogist ook zitten.

Zelfde adviezen via advieskaarten
Drogisterijen en huisartsen spreken af om over de verkoudheden, hoofd- of buikpijn dezelfde adviezen te geven. Dat gebeurt via zogeheten advieskaarten: schema’s die aangeven wat te doen bij welke klachten of symptomen. Daar staat ook in wanneer je als drogist moet verwijzen naar de huisarts. Andersom zal ook worden verwezen: van de huisarts naar de drogist dus.

Spannend
Aan de pilot deelnemende huisarts Marcel Kerkhoven noemt de combinatie tussen gezondheid en de commerciële functie van drogisterijen ‘spannend’. “Er moet toch een bepaalde omzet worden gehaald, dus de klant is koning. Daar zit wat huiver.” Dat geldt ook voor de kwaliteit van het personeel. Iemand die op zaterdag achter de kassa zit, doet dat meestal als bijbaantje. “Van zo iemand kun je niet verwachten dat hij voldoende kennis heeft om medische informatie te verstrekken.” Dat is volgens het CBD ook niet de bedoeling. Voor medische informatie kan de klant terecht bij de drogist zelf. Die volgt een opleiding en moet geregeld zijn kennis bijspijkeren.

Bewustzijn over zelfzorgmedicatie
Kerkhoven: “Als huisartsen zien we dat steeds meer mensen zelfzorgmedicatie gebruiken. Dat ervaren ze niet als medicijn en ze beseffen daardoor onvoldoende de potentiële risico’s als zij iets gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld andere medicijnen. Ik hoop dat we gaandeweg met drogisterijen een manier vinden om het bewustzijn rond zelfzorgmedicatie te vergroten.”

Zie ook het artikel op ZorgenZ: Huisartsen willen voor kleine kwalen samenwerken met drogisten
Lees artikel in Trouw : Gaan patiënten straks naar de drogist voor hun medicijn? Apotheken reageren afhoudend

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *