Hoe houdt u 100’en contracten en contacten echt in de greep?

Hoe houdt u 100’en contracten en contacten echt in de greep?

Datum: 11 oktober 2018


BLOG: ROBBERT POST, SALES MANAGER HEALTHCARE 

Contractmanagement is serious business, zeker in de zorg. Er zijn honderden contracten te beheren en relaties te onderhouden. En de bedragen en belangen zijn erg groot. Dat vraagt om een systeem dat altijd inzicht biedt in de stand van zaken en alle mogelijkheden biedt om makkelijk en veilig samen te werken.

Stuurinformatie en benchmarking
Contractbeheer is echter niet uitsluitend een kwestie van beheer. De contracten zijn ook input voor het ophalen van stuurinformatie en voor benchmarking. Hoe doen we het? Liggen we halverwege het jaar nog goed op schema? Moeten we bij nieuwe contractbesprekingen inzetten op meer budget en kunnen we ook hard maken waarom dat nodig is?

Het is belangrijk dat degenen die daartoe de rol en rechten hebben altijd inzicht hebben in de actuele data en dus in de contracten en afspraken. Dat is een randvoorwaarde om goed te kunnen samenwerken, met collega’s andere afdelingen en vestigingen en met de opdrachtgevers. Serieus contractmanagement start met één centrale bron van waarheid, waaruit iedereen put en waaruit inzicht en kennis gedeeld kunnen worden.

Waardevolle informatie
Contractmanagement gaat ook verder dan het vastleggen van alleen de afgesloten contracten. Ook het vastleggingsproces is een wezenlijk element daarin, want dat levert waardevolle informatie op. Met wie was er in het voortraject contact, via welk kanaal werd het meeste gecommuniceerd, wie bracht welke aanvullende voorwaarde in? Dat is zinvolle informatie voor eventuele reconstructie van het contracteringsproces, maar is vooral handig bij de verlenging en vernieuwing van contracten.

Het is voor een zorginstelling van groot belang om te kiezen voor slimme en toekomstvaste technologie. Ga voor een systeem dat relatiebeheerders, inkopers en administratieve medewerkers op elk moment inzicht biedt in de stand van zaken en alle mogelijkheden biedt om makkelijk en veilig samen te werken – het liefst vanaf elke locatie en op elk apparaat.

Hoger niveau
Goed contractmanagement is uiteraard ook afhankelijk van de samenwerking met de andere contractpartijen. Beide partijen streven immers naar wederzijdse meerwaarde. Toch heb je maar op één kant echt invloed: zorg ervoor dat de zaken in je eigen organisatie goed op orde zijn en neem iedereen in de organisatie mee naar een hoger niveau van keten- en contractmanagement.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *