GGD AppStore beoordeelt gezondheidsapp’s

GGD AppStore beoordeelt gezondheidsapp’s

Datum: 25 januari 2016

ggd_appstore_zorgenzDe nieuwe GGD AppStore inventariseert en beoordeelt gezondheidsapps. Hiervoor worden de uitgangspunten voor positieve gezondheid gehanteerd, de definitie van Machteld Huber die door alle GGD’en en door GGD-GHOR Nederland wordt onderschreven. Er is een begin gemaakt met 50 apps.

Het aantal gezondheidsapps stijgt spectaculair. Van alle kanten komen er nieuwe apps op de markt en inmiddels zijn er al meer dan 100.000. Je kunt door de bomen het bos niet meer zien. Welke apps zijn goed, betrouwbaar en effectief en welke zijn dat niet? Er is behoefte aan regie en toetsing, zeker vanuit de zorgverlenerskant.

Positieve gezondheid
Met de lancering van de Appstore wil de GGD verandering brengen in de onbekendheid met de betrouwbaarheid van de apps. Op de website van de GGD Appstore staan allerlei gezondheidsapps, die zijn beoordeeld vanuit verschillende criteria. De basis vormen de uitgangspunten van positieve gezondheid: het vermogen je aan te passen en om zelf de regie te voeren bij gezondheid. De benadering in de GGD AppStore is ook positief te noemen. Vanuit het principe ‘we raden aan’ en niet vanuit het standpunt ‘we raden af’. Het zijn vooral Nederlandstalige apps voor gezondheidsbevordering, gericht op de burger. Het gaat dus niet om apps die ontwikkeld zijn voor de professional en ook niet om apps die gericht zijn op diagnose of behandeling. De gebruikersbeoordelingen in de appstores zijn meegenomen in de keuze: als apps overwegend negatief worden beoordeeld of technisch onvoldoende scoren, worden ze niet opgenomen op deze site.

Zes categorieën
De apps zijn gerangschikt onder de zes categorieën/pijlers uit het concept van Machteld Huber: lichaam, psyche, zingeving, gelukkig-zijn, relaties/meedoen en dagelijks leven. Elke benoemde app krijgt een beoordeling in de vorm van 1 tot 5 sterren. Met een bondige review: een korte omschrijving, voor wie en waarvoor bedoeld, wat de app kan en waar hij te downloaden is. Hoe komt men tot de sterren-score? De site vermeldt de algemene testmethode, maar niet het testrapport voor elke app afzonderlijk. Dit is wel per mail op te vragen en op termijn zal ieder rapport per app direct te downloaden zijn.

Goede zet richting public e-health
De GGD’en in alle 25 regio’s en de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland hebben ingestemd met het ontwerp en de lancering van de GGD AppStore. Zij noemen het een goede eerste zet in de richting van public e-health. Het is de bedoeling dat GGD’en zelf apps gaan aanleveren. Nu staan er 50 apps vermeld, dat moeten er eind van het jaar 125 zijn. Het gebruik van de GGD AppStore is voor iedereen gratis. Uiteraard is de privacy gewaarborgd.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *