Geen wetsherziening voor Voltooid Leven

Geen wetsherziening voor Voltooid Leven

Datum: 4 februari 2016

levenseinde_euthanasie-zorgenzDe Commissie van Wijzen met socioloog en senator Paul Schnabel als voorzitter, pleit er in het rapport Voltooid Leven voor om de juridische mogelijkheden inzake hulp bij zelfdoding niet te verruimen. De ministers Edith Schippers (VWS) en Ard van der Steur (V&J) kondigen aan dat het kabinet voor de zomer met een beleidsreactie komt, waarna een Kamerdebat zal volgen.

Het is een bizarre samenloop, dat de mogelijke moordenaar van Els Borst zijn daad bekent op de dag dat de Commissie van Wijzen haar rapport publiceert. De berichtgeving wordt hier beperkt tot de rapportage. Daarin concludeert de commissie dat noch naar aantal noch naar aard de problematiek van ‘voltooid leven’ een herziening of wijziging van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL) nodig of wenselijk maakt. Hetzelfde geldt voor de relevante bepalingen in het Wetboek van Strafrecht (artikel 293 en 294). De adviescommissie ziet geen noodzaak om de juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding te verruimen, zo is vandaag bekend gemaakt.

Een verzamelbegrip
Dit zijn de belangrijkste conclusies van de Adviescommissie voltooid leven die op verzoek van de ministers Schippers en Van der Steur heeft onderzocht wat de juridische mogelijkheden en maatschappelijke dilemma’s zijn met betrekking tot hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten. De adviescommissie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het begrip ‘voltooid leven’ en de relevante juridische, maatschappelijke en ethische context. Zij constateert dat het begrip ‘voltooid leven’ een verzamelbegrip is dat voor onderling sterk van elkaar verschillende situaties wordt gebruikt.

Bij ‘voltooid leven’ meestal sprake van medische problematiek
De adviescommissie concludeert dat in veel gevallen van ‘voltooid leven’ sprake is van een opeenstapeling van ouderdomsklachten, die samen met verlieservaringen op andere terreinen tot ondraaglijk en uitzichtloos lijden in de zin van de WTL aanleiding kunnen geven. De groep mensen die hun leven ‘voltooid’ achten en om die reden een actieve doodswens hebben zonder dat hun doodswens gerelateerd is aan enige medische problematiek lijkt klein. De adviescommissie is van oordeel dat de WTL voldoende ruimte biedt om het merendeel van de ‘voltooid leven’-problematiek te ondervangen.

Hulp bij zelfdoding dient voorbehouden te blijven aan artsen
De adviescommissie meent dat vanuit het oogpunt van veiligheid, deskundigheid en toetsbaarheid alleen artsen hulp bij zelfdoding mogen verlenen. Het verdient geen aanbeveling hier anderen dan de arts ruimte te bieden voor het verlenen van hulp. Het gewicht en de onherroepelijkheid van een besluit om een leven te beëindigen, maken uiterste zorgvuldigheid noodzakelijk. Dit is zowel in het belang van de hulpvrager als de hulpverlener als van de samenleving in het geheel.

Complexe gevallen vragen om extra behoedzaamheid
De adviescommissie beveelt aan om in gevallen van ‘voltooid leven’, waarbij naast een stapeling van ouderdomsklachten ook verlieservaringen op andere terreinen (psychisch, cognitief, psychosociaal en/of existentieel) aan het lijden en de actieve doodswens ten grondslag liggen, naast de verplichte raadpleging van één andere onafhankelijke arts ook het advies van een tweede consulent (niet noodzakelijk een arts) in te roepen.

De WTL is toekomstbestendig
De WTL laat naar zijn aard ruimte om mee te bewegen met veranderende inzichten in de samenleving en de medische beroepsgroep. In de bijna 14 jaar dat de WTL functioneert, is dat ook gebleken. In de praktijk is er wel veel te winnen op het punt van voorlichting, zowel aan artsen als aan verzoekers en hun naasten. De commissie beveelt aan daar meer aandacht aan te besteden.

Voorkomen van het ervaren van een ‘voltooid’ leven
Ter voorkoming van het ervaren van ‘een voltooid leven’ heeft de adviescommissie een aantal algemene aandachtspunten geformuleerd. Belangrijk zijn vooral het voorkomen van eenzaamheid en het vergoten van zelfredzaamheid. De adviescommissie vraagt ook aandacht voor herwaardering van ouderdom als levensfase.

Adviescommissie voltooid leven
Dit zijn de leden van de adviescommissie die het rapport hebben uitgebracht over hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten
Prof.dr. P. Schnabel, voorzitter
Prof. dr. B. Meyboom-de Jong
Prof. dr. W.J. Schudel
Prof. mr. C.P.M. Cleiren
Prof. mr. P.A.M. Mevis
Prof. dr. M.J. Verkerk
Prof. dr. A. van der Heide
G. Hesselmann, rn, MSc
Mr. L.F. Stultiëns, secretaris

Download hier het rapport Voltooid leven en de bijlages.

(Foto: Antoniomas/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *