‘Ezeltje strekje’: Creëer met winst meer waarde

ezeltje_strekje_zorgenzWinst speelt een belangrijke rol in de economie, ook in de zorg. Gupta Strategists heeft in een studie een uitgebreide inventarisatie gemaakt van de winst in de Nederlandse zorgsector. De uitkomsten staan in het rapport ‘Ezeltje strekje – Een studie naar winst, macht en regulering in de Nederlandse gezondheidszorg.’

Het blijkt dat van de € 80 miljard die Nederlanders aan zorg uitgeven in totaal € 7 miljard aan nettowinst wordt gemaakt. Dit komt neer op € 430 per inwoner per jaar. Dat lijkt misschien veel, maar met een winstgevendheid van een kleine 10% is de zorg minder winstgevend dan het gemiddelde van alle sectoren (12%).

Absoluut en relatief
In absolute zin belandde het grootste deel van de € 7 miljard winst, namelijk € 1,8 miljard, bij fabrikanten van medische apparatuur en hulpmiddelen. Zorginstellingen verdienden € 1,5 miljard en de farmaceutische industrie maakte € 1 miljard winst in de Nederlandse zorg. Ook gaat er € 1,1 miljard aan winst naar professionals, min of meer gelijkmatig verdeeld over huisartsen, specialisten, apothekers en paramedici.
In relatieve zin kennen financiële dienstverleners en de farmaceutische industrie de hoogste winstpercentages, zo’n 20 – 30%. Onder professionals variëren winstmarges tussen 10% en 20%, waarbij huisartsen, paramedici en tandartsen procentueel gezien relatief hoog zitten, aldus het rapport Ezeltje Strekje. Intramurale instellingen en ziekenhuizen, zorgverzekeraars, groothandels en de bouw hebben de laagste winstpercentages ( 0-5%).

Meer waarde
Vaak wordt gezegd dat in de zorg in het geheel geen sprake van macht mag zijn. Echter: de winst is maar een klein deel van de zorgkosten. Ook als de volledige winst kan worden afgeroomd, blijft er nog ongeveer 90% van de zorgkosten over. Het lijkt dus belangrijk om niet puur te focussen op winstgevendheid, maar juist op de kwaliteit van de zorg in Nederland en de doelmatigheid daarvan. In plaats van te vechten tegen winsten, kunnen winstgevende partijen ook uitgedaagd worden met dezelfde winst meer waarde te leveren. Met goed toezicht kunnen winsten juist als stimulans dienen voor waardeverhogende innovaties, stelt Gupta Strategists in haar rapport.

Het rapport Ezeltje Strekje van Gupta Strategists is HIER te downloaden.

(Illustratie: Christine Wulf/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Auteur: Zorgenz
Categorie: Nieuws
Tags: , ,

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *