Ondernemen met een autismecentrum

Ondernemen met een autismecentrum

Datum: 7 juli 2014

autisme_zorgenzKRANTENKNIPSEL GEZINNEN – Een paar weken geleden heb ik kennis gemaakt met Penny. Zij is de moeder van de elfjarige Alex die autistisch is en ADHD heeft. Alex is ‘niet leerbaar’ verklaard, is hierdoor thuis komen te zitten en heeft een leerplichtontheffing gekregen. Penny heeft om deze reden met een compagnon het Autismecentrum 2Play opgezet, zodat Alex en andere autistisch kinderen toch nog onderwijs kan krijgen.

Hij krijgt daar nu vier uur in de week één op één les van docenten. Ik werd gebeld door een medewerkster van de IKON. Zij vertelde dat ze bezig waren met de opnamen van het tv-programma Buitenspel en het verhaal van Penny zou in één van de afleveringen aan de orde komen. Of ik Penny kon helpen want naast de zorgen over Alex draaide het Autismecentrum 2Play financieel niet goed. Er moest iedere maand geld op worden toegelegd.

Met Penny en haar compagnon Annemieke ben ik buiten de aflevering om aan de slag gegaan, want ja – pas na de opname begint het werk echt. Penny was overladen door reacties, meestal positief, over het feit dat Alex niet naar school kan. Tegelijkertijd lijken instanties onvoldoende bereid om ook financieel over de brug te komen.

Veel bedrijven worden gestart als gevolg van ergernis. Je wilt iets verbeteren, je ergert je ergens aan. Dat is in het geval van 2Play niet anders. Alex werd niet leerbaar verklaard, terwijl hij bijzonder intelligent is. Dat kan toch niet waar zijn? Als deze kinderen onvoldoende worden begeleid, loopt het vaak verkeerd met ze af. Dan worden deze gezinnen tegen wil en dank, zoals Penny het noemt, ‘krantenknipsel gezinnen’: ze halen de krant omdat hun kind op het criminele pad is geraakt

Tegelijkertijd was het opzetten van 2Play als bedrijf te weinig voorbereid en doordacht want voordat Penny en Annemieke het wisten, waren er wel kosten maar was er onvoldoende nagedacht over het verdienmodel. We hebben gekeken naar de knoppen waaraan je kunt draaien als je bedrijf niet goed opereert. Welke opties waren de beste, waar kon worden bezuinigd, moest het bedrijfsmodel anders, waren er schuldeisers waar afspraken mee moeten worden gemaakt? Wat is het verdienmodel eigenlijk, kan dat nog anders?

Ook hebben we gesproken over hun valkuilen in het ondernemerschap. Zo stelden ze het personeel boven het bedrijfsbelang, waren ze te snel gegroeid en emotioneel enorm betrokken. Dat waren echte struikelblokken om 2Play goed vlot te trekken. We hebben een strategie doorgesproken om weer stappen voorwaarts te kunnen maken. Ik hoop zo dat het Penny en Annemieke gaat lukken om van 2Play als bedrijf een succes te maken. Het gaat ze helemaal niet om het grote verdienen, ze hebben een oprechte intrinsieke motivatie om het beter te doen voor deze kinderen.

Benieuwd naar de aflevering van Buitenspel over Penny en Alex, kijk dan hier.

Gerry de Valk is ondernemer en interim manager in de zorg. Ze brengt mensen in beweging, is gedreven en creatief. Combineert ervaring in de uitzendbranche en de zorg. Denkt in kansen, zoekt naar oplossingen en verloochent haar Drentse afkomst met een Friese twist niet. Ze leidt het Leefstijlnetwerk.nl, dat klant en professional dichter bij elkaar brengt. Reageren? Stuur een mail naar gerrydevalk@leefstijlnetwerk.nl (of via LinkedIn).

(Foto: Suzanne TuckerShutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *