Anonieme soa-test uit de automaat

Anonieme soa-test uit de automaat

Datum: 20 maart 2017

soa_test_condooms_zorgenzDeze week plaatst apotheek Prins Hendrikplein in de Haagse Zeeheldenbuurt een automaat waar mensen dag en nacht een soa-test kunnen kopen. Een pinbetaling volstaat.

Beherend apotheker Floor van Heelsum startte in haar apotheek aan het Prins Hendrikplein om samen met Soapoli-online testen anoniem aan te bieden. Het is een alternatief voor mensen die niet naar hun huisarts willen of niet bij de GGD terecht kunnen. Bij de GGD kunnen lange wachttijden optreden is haar ervaring en omdat er toch een flink taboe op het onderwerp rust, is de huisarts niet de eerste keuze, legt ze uit op TV-West.

Anonieme uitslag
Een soa-test uit de muur mag geen vervanging zijn, het is een aanvulling, vervolgt Floor van Heelsum. Mensen kunnen de testen bij een vermoeden van chlamidia, gonorroe en syfilis thuis afnemen en vervolgens opsturen naar het laboratorium. Binnen een paar dagen volgt een geanonimiseerde uitslag, waarbij de Soapoli-online voor een passende begeleiding zorgt via een anonieme arts of de eigen huisarts.

Afrekenen met pinpas
De testen kosten tussen de € 55 en €65 per stuk, met een pinpas af te rekenen. In een later stadium kan de uitgifte-automaat aan het Prins Hendrikplein worden gevuld met andere zelfzorgmiddelen, zoals condooms, een morningafterpil, pijnstillers en vitaminepreparaten.

(Foto: Y Photo Studio)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

2 Comments

 1. Bijzonder weer wat er ‘op de markt’ wordt aangeboden…!?
  Wat wordt hier nu getest en hoe wordt het getest? Wie wordt hiermee geholpen: de patiënt (lees: cliënt) of de apotheker en zijn / haar portemonnaie? Zijn chlamydia, gonorrhoea en syfilis levensbedreigende aandoeningen ‘dat daar echt geen dag / dagen wachten overheen gaat?’ Of ben ik als provinciaal huisarts – waar SOA ook niet dagelijks op mijn spreekuur voorbijkomt – te zeer vervreemd geraakt van de Randstad en de geneeskundige problematiek die zich daar mogelijk ’s nachts afspeelt.
  Heel nieuwsgierig ben ik naar hoe syfilis met deze test aangetoond gaat worden? Heb ik nascholingen op dit terrein gemist dat dit nu anders dan met een bloedbepaling aangetoond kan worden? En hoe zit het met de andere SOA’s: HIV, hepatitis B? Kan dat ‘dan ook niet even mee?’

  Post a Reply
 2. Anoniem Hey kijk daar er staat een meneer/mevrouw bij het soa apparaat !
  Daar is niets anoniems aan. als ik een test bij mn huisarts laat doen, is de huisarts de enige die het weet. Nu weet iedereen die in de buurt van het apparaat staat het.
  Echt onzin hoor om dit op Anoniemiteit te gooien 😀

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *