Nieuwe minor Complexe Wijkverpleegkundige Zorg

Nieuwe minor Complexe Wijkverpleegkundige Zorg

Datum: 29 februari 2016

margriet_van_iersel_zorgenzDe Hogeschool van Amsterdam (HvA) start komend schooljaar met een nieuwe minor voor toekomstige wijkverpleegkundigen. Deze minor Complexe Wijkverpleegkundige Zorg laat studenten op een verdiepende wijze kennis maken met alle facetten van moderne wijkverpleegkundige zorg, in de hoop dat ze daardoor kiezen voor werken in de wijk. Margriet van Iersel (foto) is voorzitter van de curriculumcommissie.

De wijkverpleegkundige wordt gepositioneerd als een autonome professional die zelf zorg kan indiceren en die met kwalitatief goede zorg het langer thuis wonen van patiënten bevordert. Doordat zij een spilfunctie in de wijk vervult, kan ze het beroep van verpleegkundige in de breedte uitoefenen. Zorg verlenen achter de voordeur vraagt om doortastend optreden met respect voor de eigen omgeving van de patiënt. De wijkverpleegkundige functioneert als een spin in het web en communiceert met naasten en andere zorgverleners. Complexiteit schrikt deze professional niet af en ze houdt van zelfstandig handelen.

Vijf thema’s
Wijkverpleegkundigen krijgen in de minor alle tools aangereikt om hun werk goed te kunnen uitoefenen. De minor bestaat uit vijf thema’s: zorgtechnologie thuis, communicatie, wijkgerichte aanpak verpleegkunde, zorgcomplexiteit en project wijkgerelateerde aanpak. Er is sprake van een aantal nieuwe thema’s, zoals het gebruik van technologie, zorg verlenen in samenspraak met de patiënt en zijn of haar netwerk, en het bevorderen van zelfmanagement. De studenten krijgen drie trainingen communicatie: met patiënt en sociaal netwerk, motivational interviewing, en gericht op klinisch leiderschap binnen een team met meerdere deskundigheidsniveaus. Ze gaan praktisch met zorgtechnologie aan de slag en leren hoe dit past binnen moderne zorgverlening.
Andere onderdelen zijn:
• Klinisch redeneren over patiënten thuis, die somatische, psychische en sociale problemen in combinatie (kunnen) hebben
• Verpleegtechnische vaardigheden thuis, mogelijk binnen palliatieve zorg
• Werkcolleges over wijkgericht werken binnen een systeem van zorgverleners, wat specifieke kennis en vaardigheden vraagt over casemanagement, gezondheidspsychologie, wijkgerichte preventie, en implementatie van evidence-based innovaties
• Ethisch handelen

De studenten doen ook een project met een interprofessioneel karakter. Dat voeren ze samen met studenten van andere gezondheidsopleidingen uit.

Minor moet imago wijkverpleegkundige verbeteren
De nieuwe minor is ontwikkeld om het imago van de wijkverpleegkundige te verbeteren, zodat meer studenten voor de wijkverpleegkunde kiezen. In een interview op Zorgenz op 25 maart 2015 zei Margriet van Iersel, voorzitter van de curriculumcommissie van de HvA, dat veel hbo-v-studenten werken in de wijk niet aantrekkelijk vinden. Dat komt omdat ze geen realistisch beeld hebben van het beroep van wijkverpleegkundige. Het is tot hen nog onvoldoende doorgedrongen dat de zorg complexer wordt en dus uitdagender. Ze doet promotieonderzoek naar de beeldvorming van studenten over de wijkverpleegkundige in de thuiszorg en de invloed van een nieuw curriculum op deze beeldvorming. Na afloop van deze minor zal Van Iersel meten of de wijkverpleegkunde echt een ander imago heeft gekregen dankzij het nieuwe curriculum. Ook onderzoekt ze of het competentieniveau van de studenten op het gebied van de wijk is verbeterd. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

wijkverpleegkundige_zorg_minor_hva_zorgenzPlaats voor 32 hbo-v-studenten
Alleen hbo-v-studenten uit het derde of vierde studiejaar kunnen deze minor volgen. Zij hebben al een bepaald niveau en daardoor kunnen zij meer verdieping opdoen. De minor duurt zes maanden. Er is plek voor 32 studenten die zich na de zomer kunnen melden op www.kiesopmaat.nl.

De flyer over de nieuwe minor van de HvA kan hier worden gedownload.

(Foto Margriet van Iersel: Studio Oostrum)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *