Nieuwe functie: praktijkverpleegkundige huisartsenzorg

Nieuwe functie: praktijkverpleegkundige huisartsenzorg

Datum: 2 juli 2018

Er komt een nieuwe verpleegkundige rol bij in de huisartsenzorg: praktijkverpleegkundige huisartsenzorg. Afgekort dus: pvh. Wen er maar alvast aan. Een pvh zet zich in voor de zorg voor patiënten met hoog-complexe aandoeningen in de huisartsenpraktijk. Uiteraard in samenwerking met de huisarts. Praktijkondersteuners (poh’s) kunnen met aanvullende scholing ook pvh worden. 

Het competentieprofiel is op donderdag 28 juni officieel getekend. De functieomschrijving én de waardering laten echter nog op zich wachten, zo meldt V&VN.

Hoog-complexe zorg thuis
Steeds vaker wordt hoog-complexe zorg niet in het ziekenhuis geleverd, maar in de nabijheid van de patiënt. Patiënten blijven bovendien steeds korter onder controle van de specialist in het ziekenhuis. Daardoor worden hogere eisen gesteld aan de teams in de huisartsenzorg. Denk aan oncologische of palliatieve zorg en zorg voor kwetsbare ouderen met combinaties van aandoeningen.

Expertgroep
Een expertgroep heeft zich gebogen over de competentieprofielen voor praktijkondersteuner en praktijkverpleegkundige in de huisartsenzorg. Beide rollen zijn van belang in de huisartsenpraktijk, stelt de expertgroep. De generalistische pvh is een functionaris die in samenwerking met de huisarts de zorg voor patiënten met hoog-complexe aandoeningen voor haar rekening neemt. Pvh’s doen na de hbo-opleiding verpleegkunde nog een kopstudie. Poh’s kunnen met aanvullende scholing pvh worden.

Nog veel onduidelijkheid
Tot zover de duidelijkheid. Maar in dit stadium is er vooral veel nog niet duidelijk. De functieomschrijving en de waardering (inschaling in de cao) volgt nog. Ook is de vereiste bij- of nascholing voor praktijkondersteuners die pvh willen worden, nog niet vastgelegd. Daarbij speelt de vooropleiding – hbo, mbo of inservice-opgeleid – ook een rol. Maar hóe precies, moet nog worden vastgesteld.

Gertrud van Vulpen, voorzitter afdeling V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners, is desondanks tevreden dat het competentieprofiel is vastgelegd. “De huisartsenteams leveren steeds complexere zorg. Dan is zo’n generalistische rol, náást de verschillende gespecialiseerde verpleegkundigen, echt belangrijk. Deze competentie moet de kans krijgen om zichzelf te bewijzen. Ook over de rol van de praktijkondersteuner bestonden 15 jaar geleden bij de start nog veel vragen. Maar als je nu kijkt naar het positieve effect op bijvoorbeeld de diabeteszorg, is iedereen overtuigd van het bestaansrecht. Het is alleen erg jammer dat we nog zoveel vragen nog niet kunnen beantwoorden op dit moment.”

Wat betekent dit voor de poh?
In principe verandert de functie van praktijkondersteuner niet. Een poh blijft dezelfde taken uitoefenen als nu het geval is. Dit zullen voornamelijk geprotocolleerde en gedelegeerde taken zijn. Ben je zelf werkzaam als praktijkondersteunr of wil je meer weten over deze (toekomstige) functie?  V&VN heeft de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *