Nictiz: geef patiënt digitale kopie

Nictiz: geef patiënt digitale kopie

Datum: 17 september 2015

drie_vragen_zorgenzINFORMATIE-UITWISSELING IN DE ZORG – Berichten tussen huisartsen en ziekenhuizen dienen in digitale kopie naar de patiënt verstuurd te worden. Zo krijgen patiënten die dat willen meer regie over hun gegevens. Dat is een aanbeveling uit het advies van Nictiz voor het verbeteren van informatie-uitwisseling in de Nederlandse zorg.

Het advies is onlangs aan minister Schippers van VWS uitgebracht en geeft een analyse van de stand van zaken rond informatie-uitwisseling in de gezondheidszorg. Ook worden problemen benoemd die in de praktijk ervaren worden en Nictiz, het expertisecentrum voor standaardisatie en eHealth, doet aanbevelingen voor inhoudelijke prioriteit en samenwerking.

Goede afspraken op organisatorisch niveau ontbreken
Uit de analyse blijkt onder meer dat organisaties onvoldoende aandacht besteden aan het maken van goede afspraken over het organisatiebeleid. Doelstellingen en beoogde resultaten zijn niet helder, afspraken worden niet met de juiste partijen gemaakt en er wordt niet of te laat gesproken over financiële en/of juridische consequenties. Of er wordt nagelaten afspraken te maken over de implementatie van gekozen oplossingen in de praktijk. Partijen hebben de neiging om te snel de meeste aandacht te richten op de informatie die uitgewisseld wordt en de technische oplossingen die hiervoor gebruikt worden.

Er is vrijblijvendheid in naleven afspraken
Een ander cruciaal probleem is de vrijblijvendheid die gepaard gaat met het naleven van afspraken over informatie-uitwisseling in de zorg. Het gebrek aan voelbare consequenties wanneer men niet meewerkt aan het naleven van de afspraken, houdt het geringe gevoel van urgentie onder zorgpartijen in stand. Een voorbeeld hiervan is de uitwisseling van medicatieoverzichten. In 2008 zijn hierover al heldere afspraken gemaakt tussen ketenpartners in de zorg. Anno 2015 kunnen voorschrijvers van medicatie echter nog steeds niet in alle gevallen beschikken over een actueel medicatieoverzicht.

Meer regie, minder knelpunten, eenheid van taal
Op basis van deze analyse worden elf aanbevelingen gedaan die gericht zijn op inhoudelijke prioriteiten en die ingaan op samenwerking tussen organisaties die informatie in de zorg willen uitwisselen. De aanbevelingen gaan vooral in op de vragen: (i) hoe krijgen patiënten meer regie; (ii) hoe kunnen knelpunten in informatie-uitwisseling tussen zorgprofessionals opgelost worden; (iii) hoe kan eenheid van taal bevorderd worden om tot betere informatie-uitwisseling in de zorg te komen.

Elf Aanbevelingen
In het advies staan elf aanbevelingen die zich richten op het verbeteren van de samenwerking tussen organisaties en het vaststellen van inhoudelijke prioriteiten.
1. De overheid zorgt dat partijen uit het zorgveld gezamenlijk concrete, meetbare doelstellingen vaststellen en afspraken maken over de realisatie daarvan.
2. Zorgpartijen nemen de gemaakte afspraken zoveel mogelijk op in richtlijnen, veldnormen en handreikingen. Inkopende en toezichthoudende partijen handhaven deze.
3. In 2019 stelt 80% van alle zorgaanbieders de (meest relevante) medische gegevens van patiënten elektronisch beschikbaar voor patiënten.
4. Berichten tussen huisartsen en ziekenhuizen dienen in digitale kopie naar de patiënt verstuurd te worden.
5. De overheid zorgt voor een landelijk authenticatiemiddel op het juiste betrouwbaarheidsniveau.
6. Voorschrijvers van medicatie moeten over een actueel medicatieoverzicht van iedere patiënt beschikken.
7. Ziekenhuizen kunnen een patiënt digitaal overdragen naar andere ziekenhuizen en verpleeginstellingen.
8. GGZ-aanbieders maken gebruik van eHealth-toepassingen die direct gekoppeld zijn aan hun informatiesysteem.
9. Informatie in de bronsystemen van zorgaanbieders wordt vastgelegd met behulp van zorginformatiebouwstenen.
10. Gebruikte terminologieën en classificaties in de eerste en tweede lijn worden geharmoniseerd.
11. Veelgebruikte terminologie wordt naar voor de patiënt begrijpelijke termen vertaald.

De Nictiz-publicatie ‘Advies ter verbetering van informatie-uitwisseling in de zorg’ is hier te downloaden.

(Foto: Jeanette Dietl/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *