Landelijk netwerk ondersteunt gezinnen met ernstig ziek kind

Landelijk netwerk ondersteunt gezinnen met ernstig ziek kind

Datum: 21 september 2018

De Netwerken Integrale Kindzorg zijn van start. Dit is een samenwerkingsverband van professionals uit verschillende organisaties en disciplines uit de eerste, tweede en derde lijn, met veel kennis over en ervaring met de zorg voor ernstig zieke kinderen. Met de zeven netwerken is er een landelijke dekking.

Een Netwerk Integrale Kindzorg (en uiteraard wordt ook dit afgekort, dus: NIK) biedt ondersteuning aan gezinnen met een kind met een levensduurbeperkende of levensbedreigende aandoening, en de betrokken hulpverleners. Er  is aandacht voor het medische perspectief, maar vooral ook voor de psychische, pedagogische, sociale en spirituele aspecten van het kind en gezin. NIK legt de verbinding met alle betrokken hulpverleners en stimuleert de afstemming.

Vraagbaak
De netwerkcoördinator is het eerste aanspreekpunt voor ouders, hulpverleners en (zorg)organisaties. Zij kunnen bij het NIK terecht met vragen over bv. de organisatie van zorg en ondersteuning thuis, de afstemming van alle betrokkenen, mogelijkheden voor onderwijs, zorg voor broertjes en zusjes, financiering en de juiste loketten in een gemeente. Naast de consultatiefunctie zet het NIK zich in voor het verbeteren van de samenwerking tussen de partijen in de eerste, tweede en derde en het vergroten van de deskundigheid van hulpverleners. Er worden best practices gedeeld. Praktijkvoorbeelden die een lacune in de regelgeving aantonen worden gebundeld en teruggekoppeld aan het Praktijkpunt Palliatieve Zorg van VWS.

Brede samenwerking
In het netwerk wordt samengewerkt met onder andere ziekenhuizen, Kinder Comfort Teams, huisartsen, artsen voor verstandelijk gehandicapten, paramedici, kinderthuiszorgorganisaties, zzp-kinderverpleegkundigen, verpleegkundig kinderdagverblijven en kinderzorghuizen, maatschappelijk werkers, (ortho)pedagogen, geestelijk verzorgers, rouw- en verliestherapeuten, apothekers, vrijwilligersorganisaties, consulenten onderwijsondersteuning zieke leerlingen, het Centrum voor Thuisbeademing en het Centrum Jeugd en Gezin.

Contactgegevens
De netwerken zijn opgezet door stichting PAL in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen.  Ze zijn aangesloten bij het landelijk Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Zie hier de contactgegevens van de zeven NIK’s. Elk NIK heeft een eigen website met alle regionale informatie.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *